Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O sursă anonimă de la centrala nucleară Zaporojie: 'Forțele rusești au tăiat liniile electrice care conectează instalația cu restul rețelei electrice ucrainene'

playtech.ro
zaporojie centrala nucleara

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că o catastrofă provocată de Rusia la centrala nucleară Zaporojie ar însemna "în esență, recurgerea la arme nucleare".

Armata rusă a desfășurat sisteme de rachete cu lansare multiplă și alte arme și echipamente militare pe teritoriul centralei nucleare Zaporojie. Liniile de transmisie de înaltă tensiune de la centrală sunt deja avariate de bombardamente, iar aceasta este o cale directă către un accident nuclear, după cum explică experții.

Dacă toate liniile de transmisie de înaltă tensiune sunt distruse, răcirea reactoarelor nucleare se va opri - și atunci fie Rusia poate trece centrala nucleară la propriul sistem de alimentare, fie poate avea loc un dezastru nuclear, relatează bbc.com.

O sursă anonimă care lucrează ca inginer la centrala nucleară Zaporojie susține că forțele rusești au tăiat liniile electrice care leagă instalația de restul rețelei electrice ucrainene, ascunzându-se în spatele faptului că forțele armate ale Ucrainei ar face acest lucru.

"Consecințele unor astfel de bombardamente nu sunt foarte critice pentru Ucraina în ansamblu, dar sunt fatale pentru centrala nucleară Zaporojie... Avem nevoie de cel puțin o unitate de putere pentru a funcționa pe orice sistem energetic. În primul rând, ne va da șansa de a lansa într-o zi alte unități de putere. În al doilea rând, este necesar pentru a preveni o catastrofă nucleară", a declarat inginerul.

Citește și: Centrala atomică din Zaporojie, din nou sub tirul bombardamentelor: Rusia şi Ucraina se acuză reciproc

Inginerul susține, de asemenea, că forțele rusești au plasat piese de artilerie în afara instalației pentru a pune în scenă și a simula atacurile de artilerie ucrainene care vin din Nikopol.

Din 5 august, teritoriul centralei a fost bombardat în mod constant. Ucraina subliniază că Rusia însăși face acest lucru.

Potrivit prim-ministrului Ucrainei, Denys Shmyhal, "minarea centralei nucleare din Zaporojie și bombardarea acestei instalații de către ocupanți reprezintă toate semnele unui terorism nuclear din partea Rusiei".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.