Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor duce lipsă de date complete şi de transparenţă - ombudsman

Investigate Europe
Emily O'Reilly

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) - principala agenţie pentru sănătate a Uniunii Europene - se confruntă cu o lipsă de date sigure din partea ţărilor membre cu privire la pandemia de COVID-19 şi nu este suficient de transparentă în unele dintre deciziile sale, a constatat marţi ombudsmanul european, citat de dpa, potrivit AGERPRES.

'Transparenţa şi responsabilitatea ar trebui să fie temelia unei instituţii care are un rol în protecţia sănătăţii publice', a declarat ombudsmanul Emily O'Reilly într-un comunicat de presă.

Agenţia, de exemplu, nu a dat dovadă de transparenţă asupra schimburilor cu omologul său chinez CDC, potrivit aceluiaşi comunicat de presă. Anumite studii efectuate de ECDC la începutul anului trecut nu au fost nici ele publicate, mai constată ombudsmanul.

Ion Cristoiu s-a simțit rău după rapel: 'Eu m-am simțit, și am înțeles că nu sunt singurul, cumplit de obosit'

'Ar fi trebuit făcut mai mult pentru a comunica cu publicul larg pentru a explica cum şi pe baza căror probe ştiinţifice ECDC şi-a făcut evaluările', a spus ea.

Actor-cheie în răspunsul UE la pandemie, ECDC a dobândit proeminenţă în ultimele luni. Agenţia oferă evaluări asupra siguranţei vaccinurilor, de exemplu, şi face recomandări asupra strategiilor de combatere a epidemiei de COVID-19.

ECDC nu are competenţe de a colecta prin forţe proprii date independente, a constatat ombudsmanul, ceea ce înseamnă că depinde de date incomplete. Aceasta afectează eficienţa încercărilor ECDC de coordonare a activităţii între ţările UE, a spus O'Reilly.

'Prea des, autorităţile naţionale nu s-au străduit să prezinte date complete ECDC sau chiar nu au răspuns la cererile sale pentru furnizarea unor date importante', a adăugat ea.

Acest aspect ar trebui abordat de către legislatorii UE, a spus ombudsmanul european, care investighează sesizările cu privire la instituţiile UE şi poate convoca oficialităţi pentru a depune mărturie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.