Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cenzură în Rusia - Mai multe media au fost obligate să elimine articole legate de Navalnîi

LAOMS
cenzura represiune

Mai multe media din Rusia au anunţat marţi că au eliminat la presiunea autorităţilor mai multe articole care reluau anchete ale opozantului Aleksei Navalnîi, în special o investigaţie răsunătoare despre 'palatul lui Vladimir Putin', relatează AFP.

Cel puţin şapte media - Dojd, Meduza, Znak, Ecoul Moscovei, Svobodnîe Novosti, The Village şi Bumaga - au precizat că au primit notificări de la organismul de monitorizare a telecomunicaţiilor, Roskomnadzor, prin care li se cerea să şteargă zeci de materiale.

Conform acestor media, este vorba despre articole privind anchetele echipei militantului anticorupţie Aleksei Navalnîi, închis de un an şi considerat principalul opozant al preşedintelui Vladimir Putin.

Una dintre anchete, care are ca ţintă înalţi oficiali ai Kremlinului, vizează presupusul "palat" al lui Vladimir Putin de la malul Mării Negre.

Publicată în ianuarie 2021 pe YouTube, la câteva zile după arestarea lui Navalnîi, ancheta a adunat de atunci peste 121 de milioane de vizualizări. Kremlinul a dezminţit că respectivul complex i-ar aparţine lui Putin.

Postul de radio Ecoul Moscovei, postul de televiziune Dojd, site-urile independente Znak şi Meduza şi agenţia locală de presă Svobodnîe Novosti au raportat deja că au eliminat materialele indicate de Roskomnadzor.

Meduza a precizat că a cedat "sub presiunea unui blocaj al site-lui său în Rusia". Contactată de AFP, Roskomnadzor nu a confirmat încă dacă a trimis aceste solicitări.

"Roskomnadzor cere să se schimbe realitatea, să se cureţe internetul şi să se anuleze faptele", a denunţat la rândul său pe Twitter Leonid Volkov, un apropiat din exil al lui Navalnîi.

Conform instituţiilor media vizate, care citează notificări ale Roskomnadzor, Parchetul rus a cerut eliminarea acestor materiale online deoarece ele sunt legate de o organizaţie "extremistă" interzisă în Rusia.

În iunie 2021, principalele organizaţii ale lui Navalnîi au fost desemnate drept "extremiste" de justiţia rusă, o decizie care a dus la închiderea lor şi la procese împotriva multora dintre militanţii lor.

La 25 ianuarie, Navalnîi a fost el însuşi plasat pe lista oficială a "teroriştilor şi extremiştilor".

În paralel, autorităţile ruse şi-au continuat presiunile asupra internetului, acordând amenzi giganţilor digitali care nu au eliminat articole legate de Navalnîi şi blocând site-uri ale opoziţiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.