Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cercetătorii au descifrat grohăitul și guițatul: emoţiile porcilor pot fi cunoscute în proporție de 92% (studiu)

rfi.ro
porci

Un grup de cercetători din Danemarca, Elveţia şi Franţa a anunţat că a reuşit, în urma unui studiu, să descifreze semnificaţia sunetelor emise de porci, precum guiţatul sau grohăitul, pentru o mai bună înţelegere a emoţiilor acestor animale.

Oameni de ştiinţă au înregistrat, în cadrul studiului publicat luna aceasta, 7.414 sunete de la 411 porci, în diferite scenarii, relatează marţi The Guardian.

Cercetătorii au dezvoltat ulterior un algoritm prin care se poate afla dacă porcii trăiesc emoţii pozitive, emoţii negative sau alte stări aflate între cele două. Înregistrările au fost colectate în situaţii întâlnite de porcii din crescătorii de la naştere până la moarte.

Studiul a demonstrat că porcii emit de obicei apeluri de înaltă frecvenţă - ţipă, guiţă - în situaţii negative, în timp ce sunetele de frecvenţă joasă, cum ar fi grohăitul, sunt scoase atunci când animalele se confruntă atât cu emoţii pozitive, cât şi negative.

Situaţiile pozitive includ momentele în care purceii sunt alăptaţi sau când se reunesc cu membrii familiei lor. Situaţiile negative includ separarea, luptele, castrarea şi sacrificarea.

Coordonatoarea studiului, Elodie Briefer, profesoară la departamentul de biologie al Universităţii din Copenhaga, a explicat că atunci când porcul este fericit, „grohăitul debutează la un nivel înalt şi treptat frecvenţa lui coboară".

Cercetătoarea a adăugat că printr-un algoritm pentru a recunoaşte aceste sunete, "92% dintre sunetele emise pot fi asociate emoţiei corecte".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.