Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cercetătorii au făcut o descoperire suprinzătoare: Ordinea simptomelor se schimbă în funcţie de varianta de SARS-CoV-2

Mediafax.ro
laborator teste experimente cercetator

Ordinea simptomelor pe care le manifestă pacienţii cu COVID-19 nu este mereu aceeaşi, ci diferă în funcţie de varianta virusului SARS-CoV-2, potrivit unui studiu publicat joi de revista PLOS Computational Biology, relatează EFE, scrie AGERPRES.

Scopul studiului era să se determinate dacă ordinea simptomelor de COVID-19 se schimbă în funcţie de regiunea geografică sau de caracteristicile fiecărui pacient.

Pentru a afla acest lucru, cercetătorii au dezvoltat un model matematic care prezice ordinea simptomelor pe baza focarului iniţial din 2020 din Wuhan, China, pe care l-au aplicat unui total de 373.883 de cazuri detectate în SUA în perioada ianuarie - mai 2020.

În mod surprinzător, ordinea simptomelor s-a schimbat în funcţie de ţară: la focarul iniţial din China, febra preceda cu mai mare frecvenţă tusea, stările de greaţă şi accesele de vomă - al treilea simptom - însă în Statele Unite, tusea s-a situat pe primul loc al simptomelor, urmată de febră şi diaree.

Analizând date iniţiale din Brazilia, Hong Kong şi Japonia, cercetătorii au demonstrat că diferenţele în ordinea simptomelor nu erau legate de regiunea geografică, de climă sau de caracteristicile pacientului, ci de mutaţiile coronavirusului SARS-CoV-2.

Prezenţa mutaţiei D614G într-o zonă, predominantă în SUA la începutul anului 2020, a fost asociată cu o mai mare probabilitate de manifestare a tusei ca prim simptom de COVID-19.

Pe măsură ce Japonia a trecut de la tulpina de referinţă originală din Wuhan la noua variantă D614G, s-a schimbat şi ordinea simptomelor.

"Aceste descoperiri arată că ordinea simptomelor se poate schimba odată cu prezenţa mutaţiei în boala virală şi indică posibilitatea ca varianta D614G să fie mai contagioasă deoarece persoanele infectate au mai mari probabilităţi să tuşească în public înainte de a cădea la pat cu febră", au conchis autorii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.