Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cercetătorii chinezi au descoperit o metodă de a evita efectele secundare ale unui antidepresiv

www.drbotea.ro
depresie

O echipă de cercetători chinezi a anunţat un progres semnificativ în căutarea unui tratament eficient pentru depresie, o tulburare mentală care afectează milioane de oameni din întreaga lume, identificând calea biologică folosită de un antidepresiv comun şi învăţând cum să elimine efectele secundare ale acestuia, transmite EFE.

Esketamina, un antidepresiv cunoscut pentru acţiunea sa rapidă, a fost limitat ca utilitate din cauza efectelor secundare problematice, cum ar fi halucinaţiile şi riscul de dependenţă, a relatat cotidianul South China Morning Post (SCMP) din Hong Kong, conform Agerpres.

Cu toate acestea, un grup de cercetători de la Academia Chineză de Ştiinţe a identificat un receptor-cheie, cunoscut sub numele de GluN2A, care este strâns legat de efectele antidepresive ale esketaminei, ceea ce ar putea schimba perspectiva tratării acestei patologii.

"Esketamina este singurul medicament cu acţiune rapidă de pe piaţă care luptă împotriva depresiei, dar fundamentele sale sunt vagi. Acum, cu cea mai recentă descoperire a noastră, putem face îmbunătăţiri şi dezvolta un medicament îmbunătăţit", a declarat Chen Yelin, cercetătorul principal responsabil de studiul publicat în revista Nature Neuroscience.

Esketamina şi varianta sa chimică, ketamina, un puternic anestezic care a fost folosit încă din anii 1970 şi care este utilizat şi ca drog recreaţional, au proprietăţi antidepresive bine cunoscute.

Această descoperire, potrivit cercetătorilor implicaţi în studiu, ar putea deschide calea pentru dezvoltarea unui medicament "perfect" pentru depresie, care să uşureze povara acestei tulburări psihice fără efectele secundare dăunătoare.

"În ultimii 20 de ani au existat puţine progrese în dezvoltarea tratamentelor pentru depresie, majoritatea fiind derivate din fluoxetină", a adăugat coautorul Geng Yang, cercetător la Centrul de Cercetare Interdisciplinară în Biologie şi Chimie.

Echipa condusă de Chen dezvoltă deja un medicament cu această descoperire, iar testele clinice sunt aşteptate să înceapă anul viitor.

"În ciuda acestui fapt, chiar dacă totul merge bine, ar putea dura până la 10 ani pentru ca un astfel de tratament să devină disponibil pe scară largă", a avertizat Huang Manli, un psihiatru din provincia Zhejiang, potrivit SCMP.

Depresia este o preocupare globală care a crescut dramatic în timpul pandemiei de COVID-19.

Aproximativ 3,8% din populaţia lumii suferă de depresie, adică circa 280 de milioane de persoane, potrivit celor mai recente date ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.