Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cercetătorii chinezi folosesc tehnologia nucleară pentru a eradica țânțarii

tantar

Cercetătorii chinezi sunt mai aproape de a ține sub control bolile mortale transmise de țânțari prin aplicarea tehnologiei nucleare în proiectele de eradicare. Liderul echipei de cercetare a declarat că aceasta este singura tehnologie biologică modernă care are potențialul de a eradica țânțarii specifici dintr-o regiune și de a controla transmiterea bolilor.

Tehnica "anti-țânțari" folosește radiații pentru a stinge capacitatea de reproducere a țânțarilor masculi. Odată eliberați, acești masculi sterili se vor împerechea cu femele sălbatice fără a produce descendenți.

Potrivit presei locale, Agenția Internațională pentru Energie Atomică a lăudat cercetarea anti-țânțari a Centrului de Cercetare și Dezvoltare a Tehnologiei Nucleare din China Atomic Energy Authority (CAEA), care a fost fondat în parteneriat cu Universitatea Sun Yat-sen în anul 2020.

Ca exemplu de aplicare ecologică a tehnologiilor nucleare, tehnica sterilă a țânțarilor are o eficiență puternică și de lungă durată, fără a afecta chimic alte animale, iar țânțarii nu vor dezvolta o rezistență în timp, potrivit directorului centrului, Wu Zhongdao.

Wu a menționat că aceasta este singura tehnologie biologică modernă care are potențialul de a eradica țânțarii specifici dintr-o regiune și de a controla transmiterea bolilor, informează Shenzhen Special Zone Daily.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că bolile transmise de țânțari ucid în fiecare an peste 700.000 de oameni, potrivit globaltimes.cn.

Africa de Sud a suferit de focare severe de malarie care au cauzat numeroase decese. Zhang Dongjing, cercetător al centrului, a mers la Johannesburg în 2020 pentru a oferi ghid și sprijin, cu privire la tehnica sterilă a țânțarilor, către centrul național al bolilor infecțioase din țară. Tehnica va avea un efect asupra reducerii morbidității, potrivit lui Zhang.

Pe lângă centrul de cercetare al CAEA, Universitatea Sun Yat-sen a înființat și o „fabrică de țânțari” pentru a produce masiv țânțari sterili. Cu o producție preconizată de 40 până la 50 de milioane de țânțari sterili pe săptămână, China poate aduce contribuții mai mari la controlul bolilor transmise de țânțari în țările în curs de dezvoltare și la rezolvarea provocărilor internaționale de îngrijire a sănătății publice. De asemenea, universitatea intenționează să înființeze până la patru locuri de demonstrație anti-țânțari în zona golfului Guangdong-Hong Kong-Macao Greater Bay și să înființeze baze de instruire în străinătate, potrivit unui mass-media locală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.