Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cercetătorii de la Universitatea din Roma au reuşit să reconstituie în 3D chipul pictorului renascentist Rafael

https://www.nationalgallery.org.uk/
rafael pictor

Cercetătorii de la Universitatea din Roma au reuşit să reconstituie în 3D chipul celebrului pictor renascentist Rafael pe baza unui mulaj din ghips al craniului său, au anunţat joi reprezentanţii instituţiei italiene, confirmând totodată autenticitatea rămăşiţelor pământeşti ale artistului, conservate în Panteon, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Analiza mulajului din ghips al craniului lui Rafael (1483-1520), realizat în 1833 (în momentul deschiderii mormântului artistului, n.r.), ne-a permis să reconstituim în 3D chipul" maestrului renascentist, decedat prematur la vârsta de 37 de ani la Roma, unde a fost înmormântat sub cupola Panteonului, au explicat specialiştii italieni.

Dubii legate de autenticitatea rămăşiţelor pământeşti ale pictorului Rafael i-au însoţit timp de secole pe admiratorii săi.

"Până acum, nu eram siguri că rămăşiţele descoperite şi conservate în Panteon erau într-adevăr cele ale lui Rafael", reaminteşte profesorul Mattia Falconi, specialist în biologie moleculară la Universitatea din Roma. În timpul cercetărilor realizate în proximitatea mormântului artistului au fost găsite multe alte sicrie, inclusiv ale unora dintre elevii săi, precum şi numeroase fragmente de schelete.

Citește și: Dialog cu scântei între Marius Tucă și Raed Arafat: ‘De ce să nu-l cunoști, când le știi pe toate?’, ‘Nu ești omul implicat direct, ca și profesionist’

"Reconstituirea facială este o tehnică interdisciplinară capabilă să recreeze - bazându-se exclusiv pe morfologia craniului - chipul unei persoane în momentul morţii sale", au explicat Cristina Martinez-Labarga, profesoară de antropologie medico-legală, şi profesorul Raoul Carbone, grafician 3D în ştiinţe medico-legale.

Aceste lucrări au permis cercetătorilor să stabilească "în premieră" că "rămăşiţele conservate în mormântul din Panteon aparţin într-adevăr artistului renascentist. În 2020, "comemorăm 500 de ani de la moartea sa", au transmis reprezentanţii facultăţii de Biologie din cadrul Universităţii Tor Vergata din Roma, care au recurs în principal la comparaţii cu autoportrete ale pictorului.

Totodată, aceste cercetări realizate de Centrul de antropologie moleculară pentru studierea ADN-ului străvechi, în colaborare cu Fundaţia Vigamus şi cu Academia Rafael - care administrează muzeul creat în casa natală a pictorului din Urbino - "deschid calea spre studii viitoare asupra rămăşiţelor osoase, pentru a identifica anumite caracteristici ale persoanei legate de ADN-ul" său, precum culoarea ochilor, a părului şi a pielii.

"Acest studiu ştiinţific complet despre reconstituirea facială în 3D va fi propus în curând spre publicare în revista Nature", precizează acelaşi comunicat, iar o statuie în 3D reprezentând bustul pictorului Rafael, prezentat în mărime naturală, va fi expusă în permanenţă la muzeul amenajat în casa memorială din Urbino.

Deplâns de contemporani, Rafael a beneficiat la moartea sa de funeralii grandioase organizate la Vatican. Rafael a realizat un număr mare de opere artistice de o importanţă majoră, din care o mare parte se află la Vatican.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.