Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cercetătorii din Africa de Sud vor investiga legătura dintre variantele de COVID-19 şi cazurile netratate de HIV

HIV SIDA

Cercetători de prim rang din Africa de Sud vor investiga în tandem cazuri de COVID-19 şi de HIV, în contextul dovezilor tot mai numeroase potrivit cărora coliziunea dintre cele două pandemii ar putea genera noi variante de coronavirus, informează Reuters.

Cercetătorii de la Network for Genomic Surveillance din Africa de Sud (NGS-SA), primii care au alertat omenirea despre apariţia variantei Omicron a noului coronavirus, au spus că a venit vremea pentru o anchetă "sistematică" asupra fenomenelor care au loc atunci când pacienţii netrataţi cu HIV contractează COVID-19.

Mai multe studii, inclusiv unul care a fost publicat de aceeaşi echipă de cercetători sud-africani săptămâna trecută, au descoperit că persoanele cu sisteme imunitare slăbite - precum pacienţi netrataţi cu HIV - pot suferi din cauza unor infecţii prelungite cu noul coronavirus, care adeseori pot să dureze mai multe luni.

Coronavirusul rămâne în organismele acestor pacienţi şi acumulează mutaţii, iar unele dintre ele ar putea să îi ofere virusului anumite avantaje.

Unii dintre oamenii de ştiinţă cred că acesta este procesul prin care s-au dezvoltat Omicron şi alte variante ale coronavirusului, deşi alţi cercetători sunt de părere că noile variante virale au apărut întâi la animale înainte de a trece din nou la oameni.

Tongai Maponga, cercetător la Universitatea Stellenbosch şi coordonatorul unui studiu recent pe această temă, a spus că el şi colegii lui de la NGS-SA au discutat despre necesitatea realizării unei analize mai aprofundate pentru a sprijini această ipoteză, potrivitAgerpres.ro

"Puţinele cazuri observate şi descrise până acum au fost detectate tocmai datorită unei monitorizări aleatorii. Eu cred însă că vom trece în curând la o abordare mai sistematică pentru a îi analiza în special pe acei pacienţi HIV cu imunitate sever compromisă, pentru a vedea ce se întâmplă", a adăugat el.

Cercetătorul sud-african a mai spus că viitoarea cercetare va trebui să se concentreze pe două elemente: pe felul în care organismele acestor pacienţi luptă împotriva infecţiei COVID-19 şi pe dovezile care să ateste că noi variante de coronavirus sunt susceptibile să apară în acest fel.

"Dacă aşa se întâmplă cu adevărat, atunci va trebui să ne îmbunătăţim procedurile medicale privind felul în care îi diagnosticăm pe aceşti oameni şi să ne asigurăm că ei primesc cu promptitudine diagnostic şi tratament", a mai spus specialistul sud-african.

Saoirse Fitzpatrick, directoarea departamentului de promovare din cadrul fundaţiei StopAids, a spus că pandemia de COVID-19 a avut un impact sever asupra testării globale anti-HIV şi că a devenit de o importanţă critică limitarea ambelor pandemii ce ameninţă sănătatea publică.

"O reacţie împotriva COVID-19 care ignoră reacţia anti-HIV nu reprezintă o abordare suficientă în domeniul sănătăţii publice", a declarat ea.

Deocamdată nu este cunoscut numărul pacienţilor implicaţi în această fază a studiului sud-african.

Africa de Sud se confruntă cu cea mai gravă epidemie de HIV din lume, raportând 8,2 milioane de persoane infectate. Doar circa 71% dintre adulţi şi doar 45% dintre copii primesc tratament.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.