Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cercetătorii din Indonezia cresc ţânţari 'inofensivi' pentru a împiedica transmiterea febrei denga

malarie

O echipă de cercetători din Indonezia a descoperit o modalitate de a combate transmiterea bolilor infecţioase de către ţânţari prin creşterea unei specii care conţine o bacterie ce împiedică virusuri precum denga să se dezvolte în organismul acestor insecte, informează Reuters.

Wolbachia este o bacterie obişnuită, prezentă în mod natural la 60% dintre speciile de insecte, printre care şi la câteva specii de ţânţari, musculiţe de oţet, molii, libelule şi fluturi. Cu toate acestea nu se găseşte în organismul ţânţarilor purtători de denga, Aedes aegypti, potrivit asociaţiei neguvernamentale World Mosquito Program (WMP), care a iniţiat cercetarea, potrivit Agerpres.

''În principiu, creştem ţânţari 'inofensivi''', a spus Purwanti, cercetător în cadrul WMP. ''Ţânţarii purtători de denga se vor împerechea cu ţânţari Wolbachia şi vor produce ţânţari Wolbachia - ţânţari 'inofensivi'. Chiar dacă înţeapă oamenii, nu-i va afecta'', a mai precizat el.

Începând cu 2017, în cadrul unui studiu comun condus de WMP la Monash University din Australia şi Gadjah Mada University din Indonezia, au fost eliberaţi ţânţari Wolbachia crescuţi în laborator în mai multe ''zone roşii'' afectate de febră denga din oraşul indonezian Yogyakarta.

Rezultatele studiului, publicat în iunie de New England Journal of Medicine, au arătat că prezenţa ţânţarilor cu Wolbachia a redus numărul cazurilor de febră denga cu până la 77% şi spitalizările cu până la 86%.

''Suntem încrezători în această tehnologie, în special pentru zonele unde ţânţarul Aedes aegypti este cel mai important factor de transmitere'', a declarat pentru Reuters Adi Utarini, cercetător principal în cadrul WMP, care a colaborat la Programul vizând eliminarea febrei denga din Indonezia începând cu 2011.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), numărul cazurilor de febră denga a crescut rapid în ultimele decenii, circa jumătate din populaţia lumii fiind la risc în prezent. Aproximativ 100-400 de milioane de infectări sunt raportate în fiecare an.

''Toţi cei trei copii ai mei au fost infectaţi cu denga şi spitalizaţi... Mă preocupă în permanenţă atunci când mă gândesc cum să-mi ţin satul sănătos şi curat'', a spus Sri Purwaningsih, în vârstă de 62 de ani, a cărei familie s-a oferit voluntară pentru a participa la programul WMP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.