Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cerere FĂRĂ PRECEDENT: Ombudsmanul European cere ELIMINAREA preşedintelui Băncii Centrale Europene din G30

qz.com
Mario Draghi

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, ar trebui să renunţe la calitatea de membru al grupului consultativ G30 deoarece riscă să afecteze încrederea publicului în independenţa BCE, a declarat miercuri Ombudsmanul European, Emily O'Reilly, informează AGERPRES, citând Reuters.

Citeşte şi: Liviu Dragnea pune toate MIZELE pe nominalizarea Vioricăi Dăncilă: 'Nu discutăm despre un plan B...'

G30 este un grup consultativ format din bancheri, legiuitori, economişti şi manageri de fonduri care organizează reuniuni pe teme financiare globale în spatele uşilor închise. În prezent, printre membrii G30 se numără Mario Draghi, omologii săi de la Banca Centrală a Marii Britanii, Mark Carney, şi Banca centrală a Chinei, Zhou Xiaochuan, precum şi predecesorii lui Draghi şi Carney, alături de doi foşti preşedinţi ai Rezervei federale americane, doi foşti secretari ai Trezoreriei SUA şi un fost guvernator al Băncii Japoniei.

"Calitatea de membru al G30 a preşedintelui BCE ar putea da naştere, în rândul opiniei publice, la ideea că independenţa BCE ar putea fi compromisă. Pentru BCE ar fi o greşeală să lase ca această percepţie să se formeze", a spus Emily O'Reilly.

Un purtător de cuvânt de la BCE a precizat că Banca Centrală a luat act de recomandările formulate de Ombudsmanul European şi va răspunde la momentul oportun.

Emily O'Reilly, care poate face recomandări care nu sunt însă obligatorii, a criticat ceea ce a numit secretul care înconjoară modul în care sunt aleşi membri G30 şi ceea ce se discută la reuniunile G30. Criticile formulate de Ombudsmanul European vin într-un moment în care BCE este criticată deja pentru lipsa de transparenţă, pentru că este mult prea apropiată de industria financiară şi pentru modul în care a gestionat băncile cu probleme.

Din G30 fac parte o serie de directori de bănci care sunt supervizate de BCE, precum banca germană Bayerische Landesbank sau subsidiara din Luxemburg a grupului bancar american JPMorgan. De asemenea, preşedintele UBS, Axel Weber, şi directorul general de la Credit Suisse, Tidjane Thiam, două mari bănci elveţiene care au mai multe subsidiare în zona euro, sunt şi ei membri ai G30.

O'Reilly a subliniat că nu a descoperit dovezi că reuniunile G30 au influenţat activitatea BCE de supervizor al marilor bănci din zona euro. Cu toate acestea, Ombudsmanul European a apreciat că BCE ar trebui să îşi trimită reprezentanţi la evenimentele G30 doar dacă grupul va da publicităţii agenda şi sumare de la reuniunile sale, lucru pe care până acum grupul a refuzat să îl facă.

Înfiinţat în anul 1978, G30 se descrie ca o "organizaţie privată internaţională nonprofit". Mario Draghi este membru al G30 încă din 2006, când era guvernator al Băncii centrale a Italiei. De asemenea, vicepreşedinţii BCE, Vitor Constancio şi Sabine Lautenschlaeger, au luat cuvântul la reuniunile G30 iar discurile lor au fost publicate pe pagina de Internet a BCE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.