DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Cerere tot mai mare de spații industriale. A fost depășit pragul de 1 milion de metri pătraţi în 2021, pentru prima dată în istorie

news.ro
industrie

Cererea de spaţii industriale a depăşit pragul de 1 milion de metri pătraţi în 2021, pentru prima dată în istorie, activitatea de închiriere fiind alimentată de contractele noi, care au reprezentat 80% (802.000 metri pătraţi) din suprafaţa tranzacţionată, după cum arată datele companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, potrivit căreia piaţa logistică, rezilientă în pandemie, a beneficiat şi de schimbările de consum din această perioadă, conform news.ro.

"Sectorul logistic local nu numai că a dat dovadă de rezilienţă în timpul pandemiei, dar a continuat să beneficieze de schimbările de la nivelul comportamentului consumatorilor şi al firmelor ca reacţie la criza sanitară. Astfel, cererea de spaţii industriale a depăşit pragul de 1 milion de metri pătraţi în 2021 pentru prima dată în istorie, activitatea de închiriere fiind alimentată de contractele noi, care au reprezentat 80% (802.000 metri pătraţi) din suprafaţa tranzacţionată", arată datele companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Companiile au accelerat planurile de închirere de spaţii industriale şi logistice în ultimul trimestru, contractând un nivel record de spaţii, de 441.000 metri pătraţi, nivel ce reprezintă 44% din suprafaţa tranzacţionată în 2021.

Extinderea comerţului online, atât din punct de vedere geografic, cât şi în ceea ce priveşte gamele de produse, alături de măsurile de eficientizare operaţională şi de scurtare a lanţurilor de aprovizionare, au fost factori cheie de stimulare a cererii.

În acest context, cererea a fost generată în principal de companiile de distribuţie şi logistică, de cele de retail, FMCG şi e-commerce, în total acestea realizând jumătate din volumul tranzacţionat.

Network One Distribution, Mobexpert, Havi Logistics, DSV, Elbi, Altex, Metro Cash & Carry, Kuehne + Nagel, ITC Logistics sau Tuborg sunt printre companiile care au semnat contracte relevante de închiriere în 2021.

Alte sectoare active au fost automotive, producţie, industria farmaceutică sau curierat, cu aproape 200.000 metri pătraţi de spaţii închiriate.

Bucureştiul a atras anul trecut 67% din volumul tranzacţionat, în timp ce Timişoara, Oradea şi Braşov au fost cele mai active oraşe regionale, cu un total de peste 200.000 metri pătraţi contractaţi.

Din punct de vedere al activităţii de dezvoltare, în 2021 au fost finalizate proiecte totalizând 530.000 metri pătraţi, în scădere cu 18% faţă de 2020. Reducerea suprafeţei noi livrate coroborată cu o cerere susţinută din partea chiriaşilor a determinat diminuarea spaţiilor disponibile la 4,2% în Bucureşti şi la 3,5% la nivel national.

Cererea puternică pentru proprietăţi logistice şi industriale, combinată cu ratele scăzute de neocupare, încurajează dezvoltatorii să-şi continue extinderea portofoliilor. În prezent, aproape 600.000 mp de spaţii noi sunt planificate pentru livrare în următoarele 12 luni, peste 50% dintre aceste spaţii fiind situate în Bucureşti. Timişoara, Braşov şi Cluj vor beneficia de asemenea de noi spaţii industriale şi logistice în 2022, dar există şi un interes evident pentru oraşele secundare şi terţiare, determinat de cererea recent crescută pentru astfel de locaţii, arată compania.

„Piaţa a fost foarte dinamică şi în 2021 continuând evoluţia din 2020, susţinută de o cerere din sectoare diverse ale economiei.  Companiile care au închiriat spaţii au fost preponderent din retailul tradiţional, comerţ online, logistică şi distribuţie. Ne bucurăm să observăm un număr atât de mare de tranzacţii (peste 30) cu suprafeţe mai mari de 10.000 mp, ceea ce ne dă încredere în dezvoltarea pieţei logistice şi industriale şi în următorii ani. România este percepută ca o piaţă atractivă pentru companiile internaţionale prin prisma conexiunilor geografice atât cu ţările din Europa Centrală şi de Est, precum şi cu cele din regiunea Balcanilor respectiv Orientul Mijlociu, a disponibilităţii şi calificării forţei de muncă şi a nivelului salarial”, afirmă Rodica Târcavu, Partner Industrial Agency, Cushman & Wakefield Echinox.

Cushman & Wakefield Echinox, afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, deţinut şi operat independent, cuprinde o echipă de peste 80 de profesionişti şi colaboratori ce oferă servicii de consultanţă imobiliară investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor şi chiriaşilor.

Cushman & Wakefield este unul dintre liderii globali în domeniul serviciilor imobiliare comerciale, cu 50.000 de angajaţi în 60 de ţări. Are venituri de 7,8 miliarde de dolari, serviciile principale ale companiei sunt: consultanţă în gestionarea activelor şi investiţiilor, pieţe de capital, închirieri, administrarea proprietăţilor, reprezentarea chiriaşilor, management de proiect, evaluare, design şi proiectare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.