Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cererea globală de ţiţei ar urma să scadă cu 910.000 barili pe zi

zf.ro
grafic scadere

Cererea globală de ţiţei ar urma să scadă cu 910.000 barili pe zi (bpd) în primul trimestru din acest an, a estimat Agenţia Internaţională a Energiei (EIA), deoarece extinderea rapidă a epidemiei de coronavirus (Covid-19) a redus activitatea economică şi călătoriile, sporind spectrul unei recesiuni globale, transmite Reuters potrivit Agerpres.

Piaţa aurului negru a fost afectată de decizia Arabiei Saudite de a reduce drastic preţul la ţiţei, adoptând o strategie de "pământ pârjolit" după eşecul negocierilor care au avut loc săptămâna trecută între OPEC şi Rusia. La aceste negocieri părţile nu au reuşit să se înţeleagă asupra unor reduceri suplimentare de producţie.

Luni, preţul ţiţeiului a înregistrat cea mai mare scădere produsă într-o singură zi după data de 17 ianuarie 1991 (când a început primul război din Golf).

Pentru primul trimestru din acest an, Agenţia Internaţională a Energiei se aşteaptă pe plan global la o scădere a consumului de ţiţei şi de combustibili lichizi cu 910.000 barili pe zi (bpd) faţă de anul anterior, la 99,06 milioane bpd. Anterior, EIA previzionase o creştere a cererii cu 320.000 bpd.

În SUA, Agenţia Internaţională a Energiei se aşteaptă la o creştere a producţiei de ţiţei cu 760.000 bpd în 2020, la 12,99 milioane bpd, şi la o scădere cu 330.000 bpd anul viitor, la 12,66 milioane bpd.

Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973-1974 pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.