Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cererea președintelui Indoneziei către Joe Biden: Faceți mai mult pentru Gaza! - Video

captura youtube
Joko Widodo biden

Preşedintele indonezian Joko Widodo l-a îndemnat pe omologul său american Joe Biden, în timpul unei vizite la Washington luni, să "face mai mult pentru a pune capăt atrocităţilor" din Gaza şi pentru a stabili o încetare a focului între Israel şi Hamas, informează AFP, citat de Agerpres.

"Indonezia cere Statelor Unite să facă mai mult pentru a pune capăt atrocităţilor din Gaza. O încetare a focului este esenţială pentru binele umanităţii", a spus Joko Widodo în timpul întâlnirii cu Joe Biden în Biroul Oval al Casei Albe.

Această întâlnire viza, iniţial, să strângă rândurile înainte de întâlnirea dintre preşedintele Joe Biden şi omologul său chinez Xi Jinping care va avea loc miercuri, la San Francisco, în marja summitului pentru Cooperarea Economică Asia-Pacific (APEC), dar agenda întrevederii a suferit schimbări ca urmare a conflictului din Fâşia Gaza.

Joe Biden sprijină puternic Israelul, în timp ce Joko Widodo este în fruntea uneia dintre cele mai mari ţări musulmane din lume.

"Va fi esenţial să ascultăm punctul de vedere al Indoneziei cu privire la conflictul în curs din Orientul Mijlociu", a declarat duminică reporterilor un înalt oficial american."Cred că preşedintele va urmări ca Indonezia să joace un rol mai important". Acesta ar include "problema încetării focului", dar şi obiective pe termen lung, cum ar fi o soluţie cu două state şi reconstrucţia Fâşiei Gaza, a adăugat el.

Acest oficial precizase că preşedintele Biden ar dori să "asculte cu atenţie ce a auzit preşedintele Widodo" la summitul comun al Ligii Arabe şi al Organizaţiei pentru Cooperare Islamică (OCI), care a condamnat sâmbătă, la Riad, acţiunile "barbare" ale forţelor israeliene în Fâşia Gaza.

Preşedintele indonezian a afirmat duminică seara, la Washington, într-un discurs televizat, că îi va transmite preşedintelui american "mesajul foarte puternic" convenit în cadrul acestui summit."În plus, voi fi purtătorul unui mesaj specific al preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas, care mi-a cerut să îl transmit preşedintelui Joe Biden", a adăugat Joko Widodo.

La summitul OCI, el a spus că a pledat pentru dreptate "pentru palestinieni" şi a insistat asupra faptului că "facilităţile publice şi activităţile umanitare nu ar trebui să fie vizate" şi că Israelul ar trebui "să fie considerat responsabil pentru atrocităţile comise".

Săptămâna trecută, Indonezia a negat afirmaţia israeliană conform căreia un spital construit în Gaza cu finanţare indoneziană se află deasupra unei reţele de tuneluri Hamas şi lângă o rampă de lansare a rachetelor Hamas.

Cei doi preşedinţi urmau să anunţe un "parteneriat strategic cuprinzător", cel mai înalt nivel de cooperare pentru Indonezia, a declarat un al doilea înalt oficial american. Joe Biden a anunţat un acord similar cu Vietnamul la Hanoi în septembrie, ca parte a eforturilor americane de a-şi consolida reţeaua de aliaţi în regiunea Asia-Pacific. La fel ca multe ţări în curs de dezvoltare, Indonezia a primit împrumuturi masive şi investiţii în proiecte de infrastructură din partea Chinei.

Joko Widodo, care va părăsi puterea anul viitor, la sfârşitul celui de-al doilea mandat de cinci ani, şi Joe Biden vor discuta şi despre cooperarea în domeniul mineralelor. Statele Unite râvnesc la vastele rezerve de nichel ale arhipelagului, esenţiale pentru bateriile maşinilor electrice, domeniu în care, însă, China domină producţia.

După discuţia din Biroul Oval, cei doi lideri urmau să ia ceaiul într-o altă încăpere a Casei Albe, însoţiţi de consilieri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.