Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cererile primarilor de comune pentru Ludovic Orban: 'Principalele noastre solicitări le putem structura pe trei direcţii'

ziaruldeiasi.ro
primari

Vicepreşedintele Asociaţiei Comunelor din România, Adrian Nica, a declarat luni că necesarul până la sfârşitul anului pentru acoperirea indemnizaţiilor persoanelor cu handicap este de aproximativ 200 de milioane de lei la nivelul comunelor, informează Agerpres.

Citește și: Ministerul Finanţelor a împrumutat 1,051 de miliarde de lei de la bănci

Premierul Ludovic Orban a avut, luni, la Palatul Victoria, o întâlnire cu 28 de primari de comune, membri ai asociaţiei.

"Principalele noastre solicitări, în ceea ce priveşte rectificarea bugetară, le putem structura pe trei direcţii. Prima este sprijinirea acelor unităţi administrativ-teritoriale care au proiecte de finanţare europeană sau prin PNDL şi au cofinanţări şi nu le pot duce la bun sfârşit, să fie alocaţi bani cu prioritate. A doua direcţie - suportarea 100% a cheltuielilor asistenţilor persoanelor cu dizabilităţi şi aici vreau să vă spun că comunele sunt cele mai dezavantajate. Practic, în cele 2.862 de comune, 23% din bugetul de funcţionare este alocat pe aceste cheltuieli ale persoanelor cu handicap. (...) Necesarul până la sfârşitul anului pentru acoperirea indemnizaţiilor persoanelor cu handicap este de aproximativ 200 de milioane de lei la nivelul comunelor din România", a explicat Adrian Nica după întâlnirea de la Palatul Victoria.

El a adăugat că o a treia solicitare a primarilor a fost legată de Programul Naţional de Dezvoltare Locală.

"Am primit asigurări legate de PNDL şi facturile care stau neachitate din luna septembrie. Sunt probleme, cu companiile care prestează aceste lucrări, prin neîncasarea banilor şi acest lucru grevează şi asupra creşterii economice, pe care am văzut-o că a scăzut în ultimul trimestru. Promisiunea a fost că până la sfârşitul anului se vor achita absolut toate facturile restante pe PNDL, urmând ca anul viitor să se discute, eventual, şi despre un PNDL 3 în ceea ce priveşte alimentarea cu gaz", a menţionat Nica.

Preşedintele Asociaţiei Comunelor din România, Emil Drăghici, a precizat că întâlnirea primarilor cu premierul a fost "una bună", care a arătat că cele două părţi sunt 'deschise pentru lucru'.

El a adăugat că în zilele următoare reprezentanţii Ministerului Finanţelor vor strânge toate informaţiile necesare pentru a se şti exact de câţi bani mai au nevoie comunele pentru a putea funcţiona până la finalul anului.

Prim-vicepreşedintele asociaţiei, Mariana Gâju, a afirmat că un alt subiect adus în discuţie de primari a fost lipsa medicilor la sate.

"Problemele foarte importante au fost ridicate pentru continuarea finanţării lucrărilor în curs de execuţie pe PNDL 1 şi 2, unde sunt şantiere în peste 1.500 de comune, stopate ca urmare a sistării finanţărilor în acest moment. În acelaşi timp, probleme urgente de rezolvat sunt cele de recuperare a sumelor pe care comunele le-au achitat din fondul propriu pentru asigurarea salariilor însoţitorilor persoanelor cu handicap, unde este nevoie ca aceste salarii, această structură, să fie preluată de către Ministerul Muncii. Nu în ultimul rând, sunt problemele legate de finanţarea instituţiilor de învăţământ, aşa cum ar trebui să fie preluate de către Ministerul Educaţiei, sau cele pentru Ministerul Sănătăţii, asigurând sănătatea la sate. Vorbim de comune care au în structura lor peste 17 sate şi există localităţi unde nu avem medic", a spus Mariana Gâju.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.