Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Certificatul de vaccinare dezbină statele membre UE. Negocierile au intrat în impas

Facebook
pasaport certificat

15:41 O nouă rundă de negocieri între eurodeputaţi şi statele UE privind certificatul sanitar s-a încheiat fără un acord

Negocierile dintre eurodeputaţi şi guvernele statelor UE asupra certificatului sanitar european pentru COVID-19 nu au permis încă obţinerea unui acord, în pofida unei propuneri de compromis din partea Parlamentului European, discuţiile urmând să fie reluate joi, au declarat miercuri negociatori citaţi de AFP.

O a treia rundă de negocieri s-a încheiat marţi seară, fără succes, iar tratativele se desfăşoară sub presiunea timpului, având în vedere summitul european de săptămâna viitoare şi obiectivul ca acest certificat să devină operaţional până la sfârşitul lunii iunie, pentru a înlesni libera circulaţie în interiorul UE în sezonul estival.

Documentul, denumit ''certificat verde digital'' european, trebuie să ateste că titularul său a fost vaccinat anti-COVID-19, sau are un test negativ recent ori este imunizat după o infecţie cu noul coronavirus.

Printre punctele divergente care nu au permis încă un acord este solicitarea Parlamentului European ca statele membre să suporte costul testelor PCR, ceea ce unele dintre ele refuză.

Eurodeputaţii au propus apoi să se recurgă la o finanţare europeană pentru plata acestor teste, şi anume ''instrumentul de ajutor de urgenţă'', folosit în timpul acestei pandemii în special pentru achiziţia de vaccinuri, şi alocarea unei ''sume substanţiale'' pentru a li se garanta cetăţenilor teste accesibile gratuite.

Însă această propunere mai trebuie ''clarificată'', iar cererea eurodeputaţilor să fie plafonat preţul testelor este în continuare inacceptabilă pentru statele membre, afirmă o sursă diplomatică.

Un alt punct de dezacord este cererea eurodeputaţilor să se garanteze că titularii certificatului nu vor fi supuşi carantinei sau unor teste suplimentare în ţara de destinaţie. Dar statele membre, în această chestiune care ţine înainte de toate de competenţa lor, doresc să-şi rezerve dreptul de a institui astfel de măsuri, mai ales în situaţii excepţionale, precum răspândirea unor noi variante ale coronavirusului.

Prin urmare, eurodeputaţii s-au arătat dispuşi să facă o concesie, renunţând la cererea privind interzicerea instituirii unor astfel de restricţii, dar au solicitat în schimb ca ele să fie justificate pe baza avizelor Centrului European de Control şi Prevenire a Bolilor (ECDC). Însă statele membre nu doresc să fie obligate să informeze Parlamentul European asupra măsurilor antiepidemice pe care le consideră oportune.

În faţa procesului decizional greoi la nivel european, unele state membre îşi creează deja propriile certificate sanitare. ''Avem nevoie de un acord săptămâna aceasta'', a atenţionat eurodeputata olandeză Sophie in't Veld (Renew Europe).

Certificatul sanitar european se află pe agenda summitului european din 24-25 mai. Un eventual acord va trebui apoi să fie aprobat în plenul Parlamentului European la sesiunea din 7-10 iunie. Pentru a nu se mai impune o aprobare a acestuia din urmă, statele membre au ameninţat că ar putea introduce acest certificat pe calea unei simple recomandări neconstrângătoare, soluţie care, spre deosebire de legislaţia propusă, nu ar mai necesita votul eurodeputaţilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.