Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cerul nopții se va transforma complet. Megaconstelațiile de sateliți blochează observarea universului

technohoop.com
astronomie, pitica alba, univers, cosmos, planeta, soare

Megaconstelaţiile de sateliţi aflate pe orbita terestră reprezintă o problemă din ce în ce mai gravă pentru astronomia secolului XXI din cauza poluării luminoase pe care o produc, impiedicând derularea de observaţii astronomice de mare precizie, conform unui raport dat publicităţii de Societatea Astronomică Americană, transmite vineri Space.com.

Conform concluziilor, industrializarea spaţiului, adusă de constelaţii formate din numeroşi sateliţi, mici şi ieftini, pentru transmiterea internetului, aşa cum este proiectul Starlink al companiei lui Elon Musk, SpaceX, se află în punctul dincolo de care va transforma complet cerul nopţii.

Chiar dacă majoritatea sateliţilor individuali sunt invizibili pentru ochiul liber, chiar şi cele mai simple telescoape îi identifică pe cer. În plus, strălucirea cerului nopţii a crescut cu un factor de doi sau chiar trei din cauza luminii solare reflectate de corpul acestor sateliţi, îngreunând foarte mult observaţiile astronomice, conform raportului.

Comunitatea astronomilor, care oricum era împinsă spre locaţii nelocuite de explozia de lumină a oraşelor moderne pe timpul nopţii, se confruntă acum cu o problemă nouă, care nu mai este limitată geografic la zonele locuite ale planetei.

"Ne aflăm în punctul dincolo de care vom modifica în mod fundamental o resursă naturală care, încă din cele mai vechi timpuri ale omenirii, a reprezentat o sursă de uimire, de admiraţie, care a influenţat mituri şi legende şi care se află la baza descoperirilor astronomice dar şi a înţelegerii originilor umanităţii. Această transformare se produce pe riscul nostru", conform raportului.

De asemenea, documentul precizează că aproape toţi participanţii la SATCON 2 au precizat că au remarcat "o creştere dramatică a observaţiilor constelaţiilor de sateliţi" în ultimii doi ani, iar unii dintre participanţi au criticat "acţiunile neverificate ale unor actori (economici n.r.) din domeniul spaţial pe măsură ce colonizarea se extinde la o scară cosmică într-o perioadă de criză globală".

Diferite obiecte artificiale din spaţiul cosmic afectează deja observaţiile astronomice. Anul trecut, o echipă de cercetători din China a crezut că a descoperit o emisie de radiaţii gamma care ar fi avut legătură cu explozia unei stele în stadiul de supernovă, ce ar fi provenit de la cea mai veche galaxie cunoscută din Univers. Studii ulterioare au arătat că strălucirea intensă detectată de echipa de astronomi provenea de la o treaptă a unei rachete folosite la o lansare, şi rămasă pe orbită.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.