Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cetățenii turci care trăiesc în Germania sunt așteptați la vot în cadrul alegerilor prezidențiale și parlamentare din Turcia

germania turcia germania

Circa 1,44 milioane de cetăţeni turci care trăiesc în Germania sunt eligibili pentru a începe de joi să voteze în cadrul alegerilor prezidenţiale şi parlamentare anticipate ale Turciei programate pentru data de 24 iunie, relatează agenţia dpa, informează Agerpres.

Ei sunt cei mai numeroşi din cei 3,05 milioane de votanţi turci înregistraţi în afara graniţelor Turciei, care reprezintă 5% din totalul electoratului.

La fel ca şi compatrioţii lor din Austria şi Franţa, turcii din Germania îşi pot exprima dreptul de vot în perioada 7-19 iunie la o serie de secţii de votare de pe cuprinsul ţării.

Vezi și: Disputa premierului ucrainean cu ministrul de finanțe a ajuns într-un punct critic: Parlamentul ucrainean va decide prin vot demiterea lui Oleksandr Danylyuk

Relaţiile au devenit tensionate între Turcia şi Germania după ce Berlinul le-a interzis politicienilor turci de a face campanie pentru controversatul referendum constituţional anul trecut, care i-a conferit preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan puteri sporite. Interdicţia de campanie a fost aplicată şi pentru alegerile anticipate convocate de Erdogan pentru 24 iunie.

Peste 63% dintre turcii care au votat în Germania au aprobat controversatul referendum din 2017 privind introducerea unui sistem prezidenţial de guvernare în Turcia.

Mulţi au fost şocaţi de faptul că persoane care trăiesc în Germania pot susţine - şi într-o proporţie mai mare decât în Turcia propriu-zisă - ceea ce ei consideră drept un viraj spre o guvernare nedemocratică şi autoritară.

Erdogan şi formaţiunea sa politică, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), au ajuns prima dată la putere în 2002.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.