Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cetățean bosniac care a luptat în Siria, condamnat la închisoare la Sarajevo

Daily Monitor
inchisoare detinut penitenciar gratii

Un tribunal din Sarajevo a anunţat joi condamnarea la şase ani de închisoare a jihadistului bosniac Jasmin Keserovic pentru organizarea unui grup terorist şi incitare la activităţi teroriste, informează AFP, potrivit Agerpres.

Keserovic, în vârstă de 26 de ani, este cunoscut de conaţionalii săi după ce a apărut în videoclipuri de propagandă pentru Statul Islamic (SI). El s-a alăturat grupării jihadiste, în Siria, în 2013. În decembrie 2019 a fost expulzat alături de alţi şase bosniaci care s-au predat după căderea aşa-numitului "califat" islamic proclamat de SI.

Născut în oraşul Zavidovici din centrul Bosniei-Herţegovina în timpul conflictului din deceniul 1990, Keserovic a devenit radical din adolescenţă, arată presa locală preluată de AFP. A renunţat să mai meargă la liceu şi s-a mutat timp de trei ani la Gornja Maoca, un sat din nord-estul ţării unde trăiau mulţi musulmani fundamentalişti.

Un lider al mişcării islamiste locale, Husein Bosnic, zis Bilal, a fost condamnat în 2015 la şapte ani de închisoare pentru că şi-a încurajat adepţii să se alăture Statului Islamic.

Keserovic a plecat în Siria când avea 18 ani şi a participat la activităţi teroriste la Manbij, Kobane, Raqqa şi Al-Bab, a consemnat instanţa care l-a condamnat.

În unul din mesajele video în care apare, intitulat "Mândria în jihad", bosniacul îi îndeamnă pe musulmanii din Balcani "să îi ucidă pe creştini şi pe slugile lor, în oraşele şi ţările lor". "Nu faceţi deosebire între civili şi militari", spune el în materialul filmat analizat la proces.

Datele culese de AFP de la autorităţi arată că în perioada 2012-2016 au plecat în Siria şi Irak circa 300 de cetăţeni bosniaci, dintre care 20% femei şi 25% copii. Circa 30 de bărbaţi care s-au întors în ţara lor sau au fost repatriaţi după ce s-au predat au fost între timp judecaţi şi condamnaţi la pedepse cu închisoare între un an şi patru ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.