Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cetăţeanul britanic cu origini somaleze Ali Harbi Ali a fost găsit vinovat de uciderea parlamentarului David Amess

express.co.uk
David Amess

Bărbatul judecat pentru uciderea parlamentarului britanic David Amess, crimă care a bulversat Regatul Unit în octombrie anul trecut, a fost găsit vinovat luni de asasinat şi pregătirea de acte teroriste, relatează agenţiile internaţionale de presă.

Juraţii de la tribunalul londonez Old Bailey au avut nevoie de numai 18 minute pentru a delibera şi a-şi prezenta verdictul în cazul lui Ali Harbi Ali, cetăţean britanic în vârstă de 26 de ani, născut şi crescut la Londra într-o familie de origine somaleză, fiind fiul unui fost consilier guvernamental somalez.

Acuzatul a refuzat să se ridice la citirea verdictului, invocând motive religioase. Sentinţa urmează să fie pronunţată miercuri.

David Amess, deputat conservator în vârstă de 69 de ani şi tată a cinci copii, a fost ucis cu lovituri de cuţit pe 15 octombrie anul trecut, în timp ce discuta cu alegătorii din circumscripţie într-o biserică metodistă din Leigh-on-Sea, la circa 60 km est de Londra. Moartea sa a bulversat ţara, reamintind trauma asasinării deputatei laburiste Jo Cox în iunie 2016, de către un extremist de dreapta, potrivit Agerpres.ro.

Regatul Unit a fost ţinta mai multor atacuri jihadiste cu arme albe în ultimii ani, unele revendicate de gruparea Stat Islamic. Nicio revendicare nu a fost făcută publică după moartea lui David Amess.

Potrivit procurorilor, Ali, un "islamist fanatic" inspirat de gruparea radicală Stat Islamic, a petrecut mai mulţi ani plănuind un atac şi anterior efectuase acţiuni de recunoaştere care i-au vizat pe ministrul Michael Gove şi pe parlamentarul conservator Mike Freer.

Tânărul şi-a explicat gestul invocând o răzbunare pentru susţinerea acordată de Amess raidurilor aeriene din Siria.

Declarându-se drept "moderat", acesta a explicat tribunalului că a vrut să se înroleze în Statul Islamic şi că a considerat că acţiunile sale îi ajută pe musulmani.

"Dacă aş fi crezut că e greşit ce fac, nu aş fi făcut-o", a susţinut el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.