Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ceva imens se ascunde sub Australia: o structură cu un diametru de peste 515 kilometri

mappr.co
australia

Geologul Andrew Glikson dezvăluie noile cercetări care sugerează existența unui imens crater de asteroid sub Australia; indiciile susțin că acesta ar putea fi cel mai mare crater de pe Pământ, scrie Futurism.

Potrivit lui Glikson, uriașa formațiune subterană de sub Australia, numită Deniliquin, este estimată să aibă un diametru de peste 515 kilometri. Acest lucru depășește dimensiunile celei mai mari structuri de impact confirmată, craterul Vredefort, cu o lățime de aproximativ 161 km, din Africa de Sud. De asemenea, se depășește și dimensiunile craterului Chicxulub, considerat a proveni de la asteroidul care a dus la dispariția dinozaurilor.

Studiul a fost publicat în revista Tectonophysics

Structura uriașă de sub Australia, un crater de impact al unui asteroid? „Istoria impacturilor de asteroizi pe Pământ este în mare măsură necunoscută”, a scris Gilkson.

Existența structurii Deniliquin a fost propusă pentru prima dată la sfârșitul anilor 1990 de către Tony Yeates, care a fost coautor al acestui studiu recent, bazat pe modele magnetice. O analiză ulterioară care s-a încheiat în 2020 a confirmat că a existat o structură mare sub o regiune din sudul New South Wales, deși fără dovezi definitive că ar fi fost cauzată de un impact, .

Probabil vă întrebați cum trece neobservată o structură atât de masivă aflată chiar sub picioarele noastre?

„Atunci când un asteroid lovește, acesta creează un crater cu un centru ridicat. Acesta este similar cu modul în care o picătură de apă sare în sus dintr-un crater tranzitoriu atunci când aruncați o pietricică într-o apă”, explică Glikdon.

„Această cupolă centrală ridicată”, adaugă el, se poate eroda de-a lungul a milioane de ani, devenind mai puțin proeminentă. Dacă craterul nu este pur și simplu îngropat de sedimente, o coliziune între plăcile tectonice ale Pământului ar putea cuprinde structura, deoarece o placă este forțată să intre sub cealaltă.

Ce anume demonstrează dovezile găsite la fața locului?

Odată cu descoperirea domului, există alte câteva indicii puternice ce identifică structura drept un crater de asteroizi, cum ar fi ondulațiile simetrice în crustă care ar fi cauzate de temperaturile extreme ale unui impact și „defecțiunile radiale” întâlnite în mod obișnuit în alte structuri de impact.

Din păcate, majoritatea dovezilor adunate până acum despre Deniliquin sunt doar de la suprafață, iar Glikson subliniază necesitatea forajelor adânci pentru a obține „dovada impactului”.

Cu toate acestea, ultimele sale cercetări sugerează că impactul asteroidului care a creat acest crater a avut loc în urmă cu aproximativ 445 de milioane de ani. Asta coincide cu ceea ce este cunoscut sub numele de evenimentul de extincție în masă din Ordovicianul târziu, care a distrus 85% din viața de pe Pământ.

Potrivit lui Glikson, acest impact a fost de cel puțin de două ori mai puternic decât cel care a ucis dinozaurii și a lăsat în urmă craterul Chicxulub.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.