Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CGMB a aprobat regulament pentru curăţenia în Centrul Vechi al Capitalei

Gabriela Firea

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a aprobat vineri proiectul de hotărâre privind regulamentul pentru curăţenia în Centrul Vechi. Printre măsurile impuse în regulament se numără colectarea selectivă a deşeurilor, doar în saci de plastic şi în zile diferite şi doar într-un anumit interval, dimineaţa, informează news.ro

Proiectul a fost aprobat în unanimitate.

"Pe străzile aferente Centrului Istoric se acumulează cantiţi de deşeuri depozitate necontrolat, care creează un aspect insalubru. De asemenea, sesizările cetăţenilor au evidenţiat faptul că în anumite zone sunt generate şi mirosuri neplăcute. Există vitrine care nu sunt amenajate corespunzător, sunt foarte multe afişe aplicate pe diverse clădiri”, arată municipalitatea în expunerea de motive.

Iniţiatorul proiectului, primarul Gabriela Firea, spune că se produce o foarte mare cantitate de deşeuri care este depozitată necontrolat, iar faptul că de salubrizarea din centru se ocupă mai mulţi operatori implică să intre mai multe autogunoiere de tonaj mare pe străzile din Centrul Vechi, ceea ce duce la deteriorarea străzilor.

Potrivit regulamentului, atât persoanele juridice, cât şi cele fizice vor avea obligaţia de a colecta selectiv deşeurile, doar în sacii de plastic oferiţi de operatorul de salubrizare, care va ridica deşeurile în funcţie de un program: luni, miercuri şi vineri va colecta deşeurile din hârtie-carton, marţea, joia şi sâmbăta - plastic, PET, doze de aluminiu şi sticlă şi zilnic biodegradabilele şi deşeurile alimentare. Toate acestea vor fi coelctate doar dimineaţa, între 4.00 şi 10.00. De asemenea, coşurile de gunoi stradale vor fi spălate o dată pe săptămână.

În Centrul Vechi, un singur operator de salubrizare se va ocupa de curăţenia de pe străzi.

O altă măsură impusă în regulament îi va obliga pe comercianţi să colecteze uleiurile uzate şi să le predea operatorului de salubrizare, apoi să raporteze Primăriei Capitalei în fiecare lună cantitatea de ulei folosită şi predată.

De asemenea, toaletele ecologice, indiferent cine le deţine, vor fi spălate zilnic în perioada mai-octombrie şi de două ori pe săptămână în perioada noiembrie-aprilie.

În ceea ce priveşte amenzile, acestea vor fi cuprinse între 500 şi 5.000 de lei pentru nerespectarea regulamentului.

Primarul Capitalei Gabriela Firea a vorbit despre acest regulament la începtului lunii trecute, avertizând că nu va mai tolera ca imobilele istorice să fie murdare şi dezafectate şi nici ca sacii de gunoi să fie lăsaţi pe străzi, lucruri pentru care vor fi date amenzi.

Viceprimarul Aurelian Bădulescu a explicat atunci că în Centrul Vechi primăria va face controale împreună cu Poliţia Locală şi cu Garda de Mediu, dând un ultim avertisment agenţilor economici din zonă.

"Controalele vor fi mixte, cu Garda de Mediu, pentru că am fost sesizaţi privire la deversarea uleiurilor. Zgomotul este o altă problemă pentru că locuiesc oameni acolo, precum şi încărcarea faţadelor cu reclame care nu sunt autorizate. (...) De miercuri, săptămâna viitoare, controalele vor fi ferme. Este ultimul avertisment pentru agenţii econonomici din Centrul Vechi”, a avertizat Bădulescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.