Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CGMB: Monumentul Infanteriei va fi reconstruit

cgmb consiliul general

Consiliul General al Municipiului București a aprobat, miercuri, la inițiativa grupului consilierilor Partidului Național Liberal, reconstrucția Monumentului Infanteriei, dedicat glorificării curajului soldaților infanteriști din Primul Război Mondial, conform Agerpres. "Amplasarea monumentului de for public se va realiza cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare privind urbanismul și autorizarea executării lucrărilor de construcții, precum și cu avizul privind concepția artistică a monumentului de for public, emis de Ministerul Culturii, în baza analizei realizate de către Comisia națională pentru monumentele de for public, respectiv Comisia zonală pentru monumente de for public", se arată în proiect.

Finanțarea realizării obiectivului de investiții, inclusiv a documentației tehnico-economice, va fi asigurată din fonduri de la bugetul local al Municipiului București. "Construcția lucrării a fost inițiată în 1922, de către un grup de ofițeri infanteriști, supraviețuitori ai războiului, ca omagiu adus camarazilor de arme, căzuți la datorie, în slujba patriei. Regele Ferdinand a dat Înalta Sa aprobare pentru realizarea Monumentului Infanteriei, iar principele Carol a fost președintele Primului Comitet al Monumentului Infanteriei", potrivit expunerii de motive.

Inaugurat în anul 1936, monumentul a fost dezasamblat în anul 1939, iar în condițiile declanșării celui de-Al Doilea Război Mondial relocarea și refacerea edificiului au devenit imposibile. "În această perioadă, când comemorăm Centenarul Primului Război Mondial și al Marii Uniri de la 1918, reconstrucția Monumentului Infanteriei se impune ca o datorie de onoare pentru glorificarea curajului soldaților infanteriști care au luptat în Marele Război pentru realizarea României Mari. Arma Infanteriei s-a înființat la noi în anul 1830, iar în Primul Război Mondial a constituit 80% din totalul forțelor participante la lupte, multe din unitățile și drapelele sale fiind decorate cu Ordinele 'Steaua României' sau 'Mihai Viteazul', pentru victoriile de pe câmpul de luptă", mai precizează inițiatorii.

Monumentul Infanteriei era compus dintr-un obelisc înalt din marmură având de-o parte și de alta un pluton militar alcătuit din 14 infanteriști aflați într-o acțiune ofensivă. Acest monument a fost realizat din bronz de către sculptorul Ion Jalea și arhitectul N. Georgescu. Opera a fost dezvelită în 1936 la primul Rond al șoselei Kiseleff, pe latura din dreapta. În partea stângă a rondului avea să fie amplasată în 1940 o mare statuie a regelui Ferdinand, realizată de Ivan Me?trović. Monumentul Infanteriei a fost dezasamblat în 1939 pentru obținerea perspectivei arhitecturale și apoi a fost depozitat la Muzeul Militar, cu scopul reamplasării lui. Statuia regelui Ferdinand a fost îndepărtată și distrusă în iunie 1948.

"Chiar dacă în primăvara anului 2000, pe locul fostului Monument al Infanteriei, a fost ridicat un nou monument dedicat infanteriei române, avându-l ca autor pe sculptorul Ioan Bolborea, format dintr-o coloana din bronz înaltă de peste 10 metri, ce omagiază jertfa eroilor infanteriști, considerăm important actul de recuperare a efortului contemporanilor participanți la luptele greilor ani ai Primului Război mondial, care au proiectat și susținut Monumentul Infanteriei, prin reconstrucția monumentului inițial, dedicat sacrificiilor soldaților infanteriști pe altarul patriei", se mai arată în expunerea de motive.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.