Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Charles Aznavour: 'Nu sunt bătrân, sunt în vârstă. Nu este acelaşi lucru'

artcreationforever.com
aznavour

"Nu sunt bătrân, sunt în vârstă. Nu este acelaşi lucru", a declarat cântăreţul Charles Aznavour într-un interviu acordat AFP, în care artistul francez de origine armeană, care va susţine la vârsta de 93 de ani o nouă serie de concerte, a vorbit şi despre "tinereţe", "plăceri demodate", "prieteni, iubiri şi probleme".

Şapte spectacole în Franţa şi concerte în alte cinci ţări din Europa - la Sofia (30 noiembrie), Viena (9 decembrie), Amsterdam (3 martie), Sankt Petersburg (25 aprilie) şi Moscova (28 aprilie) - vor fi susţinute în lunile următoare de acest monstru sacru al cântecului francez, care a repetat deseori că doreşte să cânte pe scenă până la vârsta de 100 de ani. 

Artistul va susţine în premieră un concert în celebra sală de spectacole Bercy din Paris, la 13 decembrie, însă spune că acest lucru nu îl intimidează. 

"Nu contează sala, publicul este cel care contează", a afirmat celebrul cântăreţ în interviul pentru AFP. 

În acelaşi interviu, Charles Aznavour a vorbit şi despre modul în care s-a "vindecat" de trac pe scenă: "Nu mai am trac. Partea asta s-a încheiat în ziua în care am înţeles că publicul vine pentru mine. Înainte de asta, cântam în deschidere, iar publicul aştepta vedetele acelor concerte". 

Înainte de a deveni o personalitate legendară a cântecului francez, Charles Aznavour recunoaşte că a beneficiat de susţinerea mai multor artişti consacraţi, în special de susţinerea celebrei cântăreţe Edith Piaf. 

"Tinerii pe care ea îi ajuta să urce pe scenă erau amanţii ei. Nu era însă şi cazul meu. Ea m-a susţinut din cu totul alte motive. Trecutul meu se potrivea foarte bine cu al ei. Părinţii mei erau străini, care nu vorbeau limba franceză. Ei ne-au lăsat pe sora mea şi pe mine să devenim copii ai străzii. Edith Piaf era şi ea un copil al străzii. Acest lucru ne-a apropiat". 

Charles Aznavour a vorbit şi despre artiştii care l-au inspirat, precum Charles Trenet şi Maurice Chevalier.

"Au fost şi alţii, precum Constantin Stanislavski, Carlos Gardel, Bing Crosby, Mel Tome, Frank Sinatra. Edith Piaf a fost singura femeie care m-a influenţat", a dezvăluit artistul franco-armean. 

Charles Aznavour a vorbit şi despre colaborarea lui cu Liza Minnelli: "Ei bine, da! Pe Liza chiar eu am format-o. Am adus-o la Paris în 1969, Bruno Coquatrix nu o cunoştea. Prima seară la Olympia a fost un succes imediat. Spectacolul ei a fost făcut cu multe dintre cântecele mele şi într-o manieră de interpretare foarte franţuzească, deloc în stilul celor de pe Broadway". 

Legendarul artist a făcut câteva dezvăluiri şi despre ajutorul pe care l-a oferit cântăreţului Johnny Hallyday, care nu a fost aproape deloc susţinut atunci când a debutat în muzică. Charles Aznavour a compus pentru Johnny Hallyday piesa "Retiens la nuit" şi consideră că starul rock este "un interpret foarte bun". 

"Au fost foarte răi cu el. Henri Salvador a fost îngrozitor, s-a ridicat şi a părăsit sala spunând că nu a auzit niciodată ceva care să sune atât de rău. Nu ai dreptul să faci aşa ceva, nici chiar atunci când este adevărat", a spus Charles Aznavour. 

Artistul a vorbit şi despre talent şi determinare, dar consideră că există şi alte "ingrediente" care intră în compoziţia succesului profesional. 

"Nu îmi doream neapărat doar talent şi determinare: voiam mai ales să plasez într-un context ceea ce ştiam să fac, este ceva diferit. Am făcut cursuri de dans clasic, varietăţi, teatru... Mi-am spus că dacă introduceam în cântecele mele toate aceste experienţe, atunci îmi voi găsi propriul stil. Şi a devenit 'stilul Aznavour'", a explicat artistul. 

Invitat de reporterii de la AFP să spună dacă Gilbert Becaud a generat o veritabilă emulaţie artistică, Charles Aznavour a infirmat această ipoteză: "Nu a existat cu adevărat o emulaţie generată de el. El voia înainte de toate să fie primul peste tot. De exemplu, a fost foarte nefericit când m-a văzut în 'Muppet Show'. M-a întrebat cum am reuşit să fac acel lucru. I-am spus că mi s-a cerut pur şi simplu să fac asta. Mi-a răspuns astfel: 'Sunt gelos'". 

În cea mai recentă carte a sa, "Retiens la vie", Charles Aznavour spune că nu mănâncă niciodată înainte de un concert şi nu bea în timpul acestuia. 

"Nu-mi place când văd pe cineva că transpiră abundent pe scenă. Eu am găsit metoda care funcţionează. Modernitatea nu înseamnă să fii neapărat modern. Înseamnă să fii în epoca ta. Nu-mi place să se spună că sunt bătrân. Nu sunt bătrân, sunt în vârstă. Nu este acelaşi lucru". 

De asemenea, artistul a promis că va continua să cânte şi în alte limbi în timpul concertelor sale din străinătate, deoarece vrea să "ofere plăcere spectatorilor" care vin să îl vadă deşi nu înţeleg limba franceză.

Charles Aznavour a dezvăluit în acelaşi timp şi faptul că pregăteşte un nou album: "Am deja 40 de cântece în avans. Voi înregistra 12 pentru început. Apoi le voi distribui pe celelalte. În definitiv, în trecut mi-am câştigat existenţa în acest fel, fiind cântat de ceilalţi".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.