Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Charlie Hebdo spune că 59% dintre francezi susţin publicarea caricaturilor lui Mahomed - Procesul atentatelor din 2015 a început la Paris

charlie hebdo

În contextul în care miercuri a început procesul atentatelor din ianuarie 2015, francezii susţin în proporţie de 59% publicarea în 2006 a caricaturilor din Charlie Hebdo despre profetul Mahomed, în urma cărora a avut loc un atentat sângeros, potrivit unui sondaj realizat atunci pentru La Croix, potrivit news.ro.

Publicarea celor 12 caricaturi cu Mahomed în 2006 a declanşat, înaintea acestei drame, reacţii dure la adresa ziarului satiric.

Două treimi din populaţia franceză afirmă că nu înţelege indignarea pe care aceste caricaturi o pot provoca musulmanilor.

În schimb, 69% dintre musulmanii francezi chestionaţi cred că jurnaliştii "au greşit" când au publicat aceste desene, "căci reprezenta o provocare inutilă". 73% dintre musulmanii întrebaţi declară că înţeleg indignarea declanşată de aceste publicaţii, faţă de doar 29% dintre francezi.

Citește și: Dorel Căprar, pretinsul 'PROPRIETAR' al posturilor publice vacante din județ, aspiră la fotoliul primăriei Arad - Lista completă a candidaților pentru arădeni

8% dintre francezi, o cincime fiind musulmani, nu condamnă atentatul de la Charlie Hebdo. O statistică care ia amploare la persoanele cu vârste între 15-24 de ani: 21% dintre tinerii francezi şi 26% dintre tinerii francezi musulmani nu-i condamnă pe jihadişti.

La întrebarea "Imaginaţi-vă că vă aflaţi în ianuarie 2015 a doua zi după atentat, aţi participa la manifestaţiile viitoare?", 25% dintre francezii musulmani întrebaţi ar fi participat la "injuriile şi provocările din timpul ceremoniilor în onoarea victimelor".

59% dintre musulmani ar fi participat la momentul de reculegere în memoria victimelor atentatului de la Charlie Hebdo, faţă de 80% dintre francezi în totalitatea lor.

Potrivit Le Figaro, 61% dintre musulmanii chestionaţi sunt de acord cu afirmaţia că "Islamul este singura religie adevărată" şi 29% dintre ei aprobă fraza "Islamul este incompatibil cu valorile societăţii franceze".

Această anchetă a fost făcută pe un eşantion de 1.020 de persoane reprezentative care trăiesc în Franţa metropolitană cu vârste de peste 15 ani, afirmă IFOP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.