Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CHEIA bătăliei pentru preluarea Palatului Victoria

sah

Nebunia a escaladat în ultimele 24 de ore. Victor Ponta a revenit în forță la Palatul Victoria pe funcția cheie de secretar general al Guvernului din care va organiza defensiva în fața atacurilor concertate venite dinspre foștii colegi din Kisselef Nr.10. De partea lor... social-democrații au grăbit procedurile de depunere, discutare și votare a moțiunii de cenzură care va fi depusă alături de ALDE împotriva mini-guvernului Grindeanu. Un semnal important ar putea veni de la Palatul Cotroceni - va accepta președintele jocul și să semneze decrete de revocare/ respectiv numire doar pentru 2-3 ministere sau să îi ceară premierului să înceteze joaca și să nu intre în combinația declanșată.

Plecare BOMBĂ de la România TV: 'Am terminat colaborarea'

CHEIA afacerii:

Pentru PSD: Aducerea la vot a cât mai multor parlamentari care să voteze!

Pentru cuplul Ponta-Grindeanu: Cât mai mulți parlamentari să nu voteze DELOC!

În acest moment, configuraţia politică a Parlamentului arată în felul următor:

PSD - 221
PNL - 98
USR - 43
UDMR - 30
ALDE - 23
PMP - 26
Minorităţi - 17
Neafiliaţi - 6

În situaţia în care am avea PSD-ALDE vs. restul, scorul ar fi 244 la 220. Ar fi astfel nevoie ca 13 parlamentari din tabăra PSD-ALDE să trădeze pentru ca moţiunea de cenzură să nu întrunească numărul necesar de voturi (majoritatea senatorilor şi deputaţilor - 233). Victor Ponta deja a anunţat că va încerca să-şi convingă colegii de partid să nu voteze o eventuală moţiune, premierul s-ar putea baza şi pe voturile celor şase parlamentari de Timiş, iar două-trei absenţe motivate sunt inevitabile. În acest scenariu, totul se joacă pe muchie de cuţit.

DE AICI ÎNCEPE MARELE JOC

Victor Ponta cunoaște foarte bine PSD-ul. Știe unde să insiste și unde nu și mai ales că prima parte a jocului e să blocheze moțiunea de cenzură. Oportunitățile de negociere pentru un guvern minoritar vor fi apoi generoase dacă ținem cont că dacă este ratată moțiunea de cenzură, PSD și aliații vor mai putea depune o alta doar la toamnă. Până atunci se pot întâmpla și schimba multe în arhitectura luptei de putere din PSD și din Parlament.

Cu asemenea oportunități eforturile cuplului Ponta-Grindeanu se duc acum pentru ruperea rândurilor în zona PSD. Potrivit informațiilor noastre se duc negocieri serioase în zona parlamentarilor de Timis, Caraș-Severin, Gorj. În zona ALDE lucrează de zor Daniel Constantin și ceilalți excluși de Călin Popescu Tăriceanu în zona Gorj, Maramureș, Iași. Ar fi nevoie de un grup de minim 13 parlamentari, dar potrivit surselor citate se va încerca un pachet de 30-35 pentru a avea siguranța că în cazul în care UDMR sau facțiuni din PNL ar vota moțiunea să fie de unde să se scadă.

Conducerea PSD își știe foarte bine vulnerabilitățile. Comandamentul General funcționează de ieri 24 din 24. S-a decis în primă fază devansarea termenelor pentru depunerea, discutarea și votul Moțiunii de cenzură pentru a contracarea spațiul de timp în care puciștii să poată negocia. Toate organizațiile județene și-au convocat Comitetele Executive Județene și au votat sprijinul pentru deciziile CExN național - moțiune de cenzură, excluderea premierului Sorin Grindeanu și Decizia prin care oricine va accepta sa facă parte din Guvernul Grindeanu să fie exclus.

În declarația de presă de aseară PSD susține că e o încercare a unui grup de oameni conduși de Sorin Grindeanu și Victor Ponta de a prelua forțat guvernarea, iar cel care a transmis mesajul a fost Mihai Fifor, președintele Consiliului Național - semn că se va merge pe strategia carapace de echipă și nu pe atacuri individuale ale personalităților din conducerea PSD.

CALCULE și NEGOCIERI

Atât cuplul Ponta-Grindeanu, cât și conducerea PSD știu că toată afacerea stă în negocierile cu celălalte partide parlamentare. UDMR poate fi cheia afacerii, dar nu numai. Formațiunea etnicilor maghiari din România are 30 de parlamentari. Dacă toți ar vota alături de PSD atunci afacerea e ca și rezolvată, mai ales dacă acest lucru va fi făcut public din timp pentru că ar descuraja orice parlamentar PSD și ALDE să se ducă într-o aventură. În acest moment UDMR își cunoaște importanța strategică și negociază cu ambele părți, deși surse din conducerea UDMR susțin că s-ar înclina către PSD pe motive de stabilitate și de predictibilitate. O decizie e de așteptat să fie anunțată azi.

O altă variantă ar fi PNL. Depinde foarte mult de rezultatele Convenției Naționale a PSD de azi. Ambii pretendenți sunt favorabili unor negocieri cu PSD, dar din rațiuni diferite - Ludovic Orban l-a criticat dur pe Sorin Grindeanu pentru acțiunile intreprinse și ar vota moțiunea de cenzură pe motiv ca PNL este partid de opoziție și nu va putea susține un Guvern PSD de orice ar fi condus + rațiuni de democrație, în timp ce Cristian Bușoi a spus voalat că nu exclude intrarea PNL la guvernare în urma unor astfel de negocieri sau măcar sprijinirea parlamentară a unui guvern PSD.

USR ar ieși cu totul din schemă - mai toți liderii de acolo chestionați au declarat că ar prefera să nu se implice deloc în ”afacerea PSD” și deci ar prefera să nu participe la vot.

În ce privește PMP-ul aici lucrurile sunt mai complicate. Deși în public Traian Băsescu susține că preferă să privească lupta din PSD, în culise lucrurile sunt mai complicate. Până la momentul moțiunii de cenzură ne vom edifica clar cum stau lucrurile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.