Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Chelsea Manning, care a fost informatoarea WikiLeaks, a fost eliberată din închisoare, după ce a încercat să se sinucidă

© Elijah Nouvelage / Reuters
Chelsea Manning

Fosta informatoare a WikiLeaks Chelsea Manning a fost eliberată din închisoare, unde a fost ţinută din cauza refuzului său de a depune mărturie în faţa unui mare juriu în legătură cu WikiLeaks, informează dpa. Biroul şerifului local din Alexandria, Virginia, a confirmat că Manning a fost eliberată joi.

Acest mare juriu dizolvându-se miercuri, "tribunalul consideră că nu mai este nevoie ca Chelsea Manning să compară în faţa justiţiei şi că menţinerea sa în detenţie nu mai răspunde unui obiectiv de coerciţie", a decis judecătorul Anthony Trenga, informează agerpres.ro.

Citește și: Traian Băsescu îl desființează pe Ludovic Orban: E bun de dus la teatrul de comedie

În schimb, penalităţile financiare care au fost fixate pentru a o forţa să depună mărturie în legătură cu WikiLeaks şi cu fondatorul său Julian Assange rămân valabile, iar ea va trebui să plătească 256.000 de dolari amendă, a adăugat el.

În vârstă de 32 de ani, Chelsea Manning a încercat să se sinucidă miercuri, dar autorităţile au intervenit la timp şi ea a fost transferată la spital, conform grupului său de susţinere.

Citește și: Anunț de ultimă oră! Din cauza epidemiei cu COVID-19, se prorogă termenul pentru plata impozitelor

Chelsea Manning a fost încarcerată în martie 2019 pentru că a refuzat să depună mărturie în faţa unui mare juriu însărcinat cu anchetarea WikiLeaks şi a fondatorului său, Julian Assange, cărora le-a transmis în 2010 un mare volum de documente confidenţiale.

Ea a fost pentru scurt timp eliberată în mai 2019 dintr-un motiv tehnic, după care a fost din nou încarcerată câteva zile mai târziu.

Citește și: Lia Olguța Vasilescu îl liniștește pe Florin Cîțu: Nu l-aș fi votat nici daca era să mi se taie o mână!

În 2010, soldatul Manning a facilitat scurgerea către WikiLeaks a peste 700.000 de documente confidenţiale despre războaiele din Irak şi Afganistan, între care şi peste 250.000 de cablograme diplomatice care au pus SUA într-o situaţie stânjenitoare.

Fostul analist al serviciilor de informaţii a fost condamnat în 2013 la 35 de ani de închisoare de o curte marţială, dar pedeapsa sa a fost comutată de preşedintele Barack Obama.

Citește și: Mitropolitul Banatului a intervenit de urgență: Am organizat acolo să funcționeze cantina pentru a putea prepara hrană caldă pentru persoanele care sunt izolate!

Ea a fost eliberată în mai 2017 după şapte ani de închisoare, perioadă în care fostul militar şi-a început tranziţia spre sexul feminin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.