Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Chiar și după 35 de ani de la explozia de la Cernobîl, ciupercile din Germania sunt contaminate nuclear

stiri.md
radiatii cernobil

Aproximativ 95% dintre probele de ciuperci sălbatice colectate în Germania în ultimii şase ani au prezentat încă un nivel de contaminare radioactivă în urma dezastrului nuclear de la Cernobîl din 1986, acesta nedepăşind însă limitele legale, a anunţat vineri autoritatea germană de reglementare în domeniul siguranţei alimentare, informează Reuters.

Concentraţii ridicate de izotopi de cesiu-137 şi cesiu-134 ce poartă semnătura caracteristică exploziei de la Cernobîl au fost identificate cu precădere în sudul Germaniei, potrivit Oficiului Federal German pentru Protecţia Consumatorilor şi Siguranţă Alimentară (BVL), scrie agerpres.ro.

Niciuna dintre cele 74 de probe testate nu a depăşit, însă, limita legală de 600 becquereli de radiaţie pe kilogram.

Reactorul de la Cernobîl, situat în prezent pe teritoriul Ucrainei, a aruncat în atmosferă tone de deşeuri nucleare, răspândind radioactivitate în zone extinse ale continentului şi provocând o creştere a numărului de cazuri de cancer în regiunea limitrofă.

BVL a notat că materialul radioactiv a rămas în păduri deoarece ecosistemele acestora au reciclat în mod eficient substanţele nutritive, ciupercile sălbatice prezentând contaminare pentru o perioadă mult mai mare comparativ cu alte produse agricole.

Temerile cu privire la impactul pe termen lung al dezastrelor nucleare au alimentat opoziţia opiniei publice faţă de energia nucleară, iar în Germania au condus la decizia de a renunţa total la aceasta, la scurt timp după accidentul de la centrala Fukushima din Japonia, în 2011, notează DPA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.