Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Chile marchează 46 de ani de la lovitura de stat a lui Augusto Pinochet

SBS
Revoluția din Chile

Peste 4.000 de persoane, potrivit poliţiei, au manifestat duminică la Santiago cu trei zile înainte de marcarea a 46 de ani de la lovitura de stat a generalului Augusto Pinochet şi începutul dictaturii militare, un episod a cărui amintire continuă să divizeze profund Chile, relatează France Presse.

Ciocniri au avut loc la sfârşitul marşului între poliţie şi manifestanţi purtând cagule şi înarmaţi cu pietre şi bâte. Poliţia, care a replicat cu tunuri de apă şi gaze lacrimogene, a anunţat că a arestat 23 de persoane.

La 11 septembrie 1973, militarii chilieni conduşi de generalul Pinochet au răsturnat guvernul ales democratic al lui Salvador Allende, care s-a sinucis în palatul său prezidenţial luat cu asalt. Dictatura militară ce a urmat până în 1990 este considerată responsabilă pentru peste 3.000 de asasinate şi dispariţii.

Sub sloganul "pentru adevăr şi dreptate", manifestaţia a fost convocată de mai multe organizaţii de stânga pentru a cere progrese în anchetele judiciare privind crimele dictaturii. Din cele 1.200 de cazuri de dispariţie, doar o sută au putut fi elucidate până în prezent, în timp ce multe corpuri de persoane răpite şi executate sumar au fost aruncate în mare sau dinamitate de militari pentru a şterge toate urmele.

Printre protestatari s-a numărat deputata comunistă Carmen Hertz, care tocmai a recuperat rămăşiţele soţului ei arestat şi împuşcat în timpul dictaturii. "Deşertul ne-a lăsat bucăţi din spatele şi maxilarul lui. O viaţă masacrată, în timp ce asasinii săi rămân nepedepsiţi de decenii, iar negaţionismul persistă", a postat ea pe Twitter.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.