Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LECȚIE Chilienii au preferat constituția dictaturii lui Pinochet în locul celei care introducea drepturile LGBT, egalitatea de gen și isteria `Climat change`

cascada.travel
chile

Chilienii au respins duminică în mod covârşitor prin referendum proiectul unei noi Constituţii ce urmărea să o înlocuiască pe cea moştenită din perioada dictaturii lui Augusto Pinochet (1973-1990) cu 61,86 Împotrivă și 38,14% Pentru. Asta în condițiile în care toată lumea susținea că își dorea schimbarea, dar rezultatul votului a fost neverosimil. Au preferat să rămână cu o Constituție făcută sub dictatură în locul celei care introducea în forță drepturile LGBT, egalitatea de gen și isteria schimbărilor climatice, relatează Inside Over

Guvernul chilian se confruntă cu repercusiunile votului de duminica trecută. Președintele chilian Gabriel Boric a anunțat schimbări în componența guvernului său după ce alegătorii au respins proiectul unei noi constituții la referendumul organizat duminică, potrivit Inside Over.

Într-un discurs rostit după ce a aflat de respingerea largă a proiectului noii Constituții (61,86% pentru rejectò și 38,14% pentru apruebò), șeful statului a spus că mesajul poporului chilian este unul de 'nemulțumire față de propunerea pe care Adunarea Constituantă a prezentat-o', potrivit agenției de presă ANSA.

De la sprijin covârșitor, la respingere

Potrivit multor observatori, până în urmă cu câteva luni, în Chile exista un sprijin covârșitor pentru abolirea actualei constituții, impusă în 1980 de dictatorul Augusto Pinochet, considerată de majoritatea chilienilor ca fiind ilegitimă și cauza inegalităților economice grave cu care se confruntă țara.

Într-adevăr, cererile pentru o nouă constituție au apărut în timpul protestelor majore care au inflamat țara în octombrie 2019, când milioane de chilieni au ieșit în stradă pentru a mărșălui împotriva creșterii costului vieții.

În octombrie 2020, chilienii au votat în proporție de 79% în favoarea unei noi constituții care să o înlocuiască pe cea anterioară a lui Pinochet.

O constituție prea „woke”

Datele vorbesc de la sine. Într-adevăr, după cum subliniază Ispi, Chile este una dintre cele mai inegale țări din lume, unde 1% din populație deține 26,5% din bogăție, iar cei mai săraci 50% dețin doar 2%. Acesta este rezultatul unui regim fiscal regresiv, în care toată lumea plătește puține taxe, fără a face nicio distincție între cei 1% și restul populației.

Deci, ce i-a determinat pe majoritatea chilienilor să respingă proiectul noii constituții și să o păstreze pe cea a lui Pinochet după protestele de acum trei ani?

Un factor este cu siguranță influența excesivă a ideologiei "woke" și ultra-progresiste anglo-saxone americane în proiectul respins de alegători. O ideologie care, în mod evident, se luptă să prindă rădăcini într-o țară în care religia și catolicismul, în special, continuă să fie o forță motrice și dominantă în societate.

Proiectul a fost redactat de o grupare de stânga, puternic influențată de liberalii americani în ceea ce privește drepturile LGBT și politica identitară.

Documentul, împărțit în 388 de articole, pune accentul pe problemele sociale și pe egalitatea de gen, recunoaște un sistem judiciar paralel pentru teritoriile indigene și plasează mediul și schimbările climatice în centrul acțiunii politice într-o țară care este primul producător mondial de cupru și unul dintre principalii exportatori de litiu.

Noua Constituție ar fi limitat unele dintre aceste activități, care sunt foarte importante pentru economia țării, prin acordarea unor drepturi de participare mai mari comunităților locale și prin impunerea unor limite asupra mineritului în regiunile sensibile.

În proiect, adunarea a inclus introducerea dreptului la educație gratuită, la asistență medicală și la locuință. Articolul 25 interzice toate formele de discriminare bazate pe rasă, religie sau sex, dar și pe opinii politice, "clasă socială" și alte "convingeri".

De asemenea, guvernul trebuie să acorde despăgubiri pentru toate formele de discriminare din trecut.

Articolul 61, potrivit National Review, ar fi legalizat avortul (aproape) până în momentul nașterii, într-o țară profund catolică care acum interzice avortul, cu excepții doar în caz de viol și de risc pentru viața mamei.

Avorturile în spitalele guvernamentale ar fi, de asemenea, plătite de contribuabili. În plus, articolele 40 și 64 afirmă dreptul chilienilor la educație sexuală și la recunoașterea identității lor de gen, precum și angajamentul de a pune în aplicare politici care să pună capăt "stereotipurilor de gen".

Proiectul interzice, de asemenea, orice întreprindere educațională cu scop lucrativ la toate nivelurile, ceea ce ar fi dus la închiderea multor școli publice dacă proiectul ar fi fost aprobat.

O mare atenție în Constituția „woke” respinsă de chilieni a fost dedicată problemei schimbărilor climatice . Chile exportă cea mai mare parte a litiului în Coreea de Sud, China și Japonia și este, de asemenea, principalul producător mondial de cupru, o componentă cheie a cablajelor și circuitelor electrice. Noua Constituție ar fi limitat unele dintre aceste activități, care sunt foarte importante pentru economia țării, acordând drepturi de participare mai mari comunităților locale și limitând activitatea minieră în regiunile sensibile. Evident, chilienii, deși sunt atenți și sensibili la problemele climatice, au învățat lecția care vine din Sri Lanka .

După cum spunea Federico Rampini în Corriere della Sera Aici, la mii de kilometri depărtare, frații Rajapaksa, ascultând consilieri occidentali cu acreditări ultra-ecologice, au căutat să convertească întreaga agricultură a insulei la metode agro-organice. În imboldul reformei, tânjind după puritatea ecologiștilor din țările bogate, ei au interzis importul de îngrășăminte chimice pe insulă. Rezultatul a fost o catastrofă agricolă de proporții fără precedent, prăbușirea recoltelor, lipsuri. Limitarea activității de extracție a cuprului și a litiului ar fi îmbunătățit cu siguranță mediul înconjurător și ar fi fost un pas important din perspectivă pur ecologică, dar ar fi avut repercusiuni economice importante, într-o fază extrem de delicată de dezordine și greutăți economice globale. rezultate din războiul din Ucraina şi inflaţie.Pinochet nu mai era în pas cu vremurile. Mai bine să așteptați un draft mai echilibrat și mai puțin „woke”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.