Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China a lăsat să se înţeleagă că cetăţeanul canadian arestat la Beijing ar fi încălcat legile locale

politie china

China a lăsat să se înţeleagă miercuri că cetăţeanul canadian arestat în această săptămână la Beijing ar fi încălcat legile locale, întrucât organizaţia pentru care lucra nu a fost înregistrată corespunzător în ţara asiatică, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Fostul diplomat Michael Kovrig a fost arestat luni seară de securitatea de stat chineză, a indicat angajatorul său, grupul de reflecţie International Crisis Group (ICG), ce are sediul la Bruxelles.

Arestarea a avut loc în contextul în care China ameninţa Ottawa cu represalii după arestarea în Canada - la cererea SUA - a lui Meng Wanzhou, directoarea financiară a gigantului chinez de telecomunicaţii Huawei.

''Această organizaţie ICG nu este înregistrată legal în China şi nu şi-a declarat activităţile. În consecinţă, dacă a desfăşurat activităţi pe teritoriul chinez, atunci ea a încălcat legile în vigoare'', a indicat într-o conferinţă de presă Lu Kang, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe chinez.

Citește și: Vânzarea bibliotecii extraordinare a omului de afaceri Pierre Bergé continuă cu cea de-a patra licitație

Legea la care face referire, adoptată în 2016 de parlamentul chinez, le impune ONG-urilor străine o procedură extrem de minuţioasă de înregistrare. Ea obligă declararea în prealabil a activităţilor lor în China.

Michael Kovrig este expert în Asia de Nord-Est şi fost diplomat la Beijing, Hong Kong şi ONU. În prezent, el se află în concediu fără plată, fără a avea statut diplomatic, a explicat un responsabil al guvernului canadian.

Meng Wanzhou (46 de ani) este suspectată că a minţit mai multe bănci pe tema legăturilor între Huawei şi una dintre filialele sale, SkyCom, ceea ce a permis acestei societăţi să aibă acces pe piaţa iraniană încălcând sancţiunile americane.

Directoarea financiară a Huawei este acuzată de complot pentru escrocherie în detrimentul mai multor instituţii financiare, capete de acuzare pasibile de 30 de ani de închisoare fiecare în SUA. Meng a fost arestată pe 1 decembrie pe aeroportul din Vancouver, în timpul unei escale între Hong Kong şi Mexic.

Procesul de extrădare, în cadrul unui acord bilateral între SUA şi Canada, poate dura luni de zile sau chiar ani, din cauza numeroaselor căi de apel. Decizia finală îi va reveni Ministerului Justiţiei canadian.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.