Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China: Acuzații că a creat "secții de poliție" în străinătate pentru a reduce dizidenții la tăcere

vice.com
sectie politie china secreta

China ar fi înființat zeci de "secții de poliție în străinătate" în țări din întreaga lume, de care activiștii se tem că ar putea fi folosite pentru a urmări și hărțui disidenții, ca parte a măsurilor de combatere a corupției luate de Beijing, The Hague, citat de pbs.org.

Informațiile despre aceste avanposturi au subliniat preocupările legate de influența Partidului Comunist Chinez aflat la putere asupra cetățenilor săi din străinătate, uneori în moduri considerate ilegale de alte țări, precum și de subminarea instituțiilor democratice și de furtul de secrete economice și politice de către organismele afiliate la statul cu partid unic.

Grupul neguvernamental Safeguard Defenders, cu sediul în Spania, a publicat luna trecută un raport intitulat "110 Overseas. Chinese Transnational Policing Gone Wild", care se concentrează asupra stațiilor străine.

Laura Harth, director de campanie în cadrul grupului, a declarat pentru The Associated Press că China a înființat cel puțin 54 de stații de servicii de poliție în străinătate.

"Unul dintre scopurile acestor campanii, în mod evident, așa cum este și reprimarea disidenței, este de a reduce oamenii la tăcere", a declarat Harth. "Așa că oamenii se tem. Oamenii care sunt vizați, care au membri de familie în China, se tem să vorbească."

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, a declarat joi că Beijingul nu a făcut nimic greșit. "Autoritățile chineze de securitate publică respectă cu strictețe dreptul internațional și respectă pe deplin suveranitatea judiciară a altor țări", a spus Mao.

Guvernul olandez a declarat săptămâna aceasta că investighează dacă două astfel de secții de poliție - una un birou virtual din Amsterdam și cealaltă la o adresă fizică din Rotterdam - au fost înființate în Olanda.

"Investigăm activitățile acestor așa-zise centre de poliție. Odată ce vom avea mai multă claritate în această chestiune, vom decide asupra măsurilor adecvate", a declarat Ministerul olandez de Externe într-o declarație trimisă la AP. "Nu am fost informați despre aceste centre prin canale diplomatice".

Un alt purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a descris avanposturile străine identificate de Safeguard Defenders ca fiind stații de servicii pentru chinezii care se află în străinătate și au nevoie de ajutor, de exemplu, pentru a-și reînnoi permisele de conducere.

Wang a adăugat că și China a luat măsuri drastice împotriva a ceea ce el a numit infracțiuni transnaționale, dar a spus că operațiunea a fost desfășurată în conformitate cu legislația internațională.

În raportul său, Safeguard Defenders a reprodus relatări din presa chineză despre persoane suspectate de presupuse infracțiuni în China care sunt interogate prin legătură video din unele dintre locațiile din alte țări pe care Beijingul nu le-ar fi declarat altor guverne.

Într-un caz, potrivit grupului, un chinez acuzat de infracțiuni de mediu a fost convins în 2020 să se întoarcă de la Madrid la Qingtian, în provincia Zhejiang, unde s-a predat autorităților.

Vizitele efectuate de The Associated Press la unele dintre locațiile identificate de Safeguard Defenders la Roma, Madrid și Barcelona au găsit, respectiv, un salon de masaj, sediul spaniol al unei asociații de cetățeni din Qingtian și o firmă care oferă servicii de traducere juridică. Nu a existat nicio indicație privind existența unor secții de poliție sau a altor activități legate direct de guvernul chinez.

Un lucrător de la firma de traduceri din Barcelona a confirmat pentru AP că o stație de servicii de peste mări a poliției din Fuzhou a funcționat în incinta acesteia timp de câteva săptămâni în acest an, în calitate de test

Angajatul, care a vorbit sub rezerva anonimatului deoarece nu a fost autorizat să vorbească cu jurnaliștii, cu presa, a declarat că centrul de servicii al poliției a oferit servicii de reînnoire a documentelor cetățenilor din Fuzhou care locuiesc în regiunea Barcelona și care nu s-au putut întoarce în China din cauza restricțiilor de călătorie în caz de pandemie și a costurilor ridicate ale zborurilor.

Potrivit Safeguard Defenders, China susține că 230.000 de suspecți de fraudă au fost "convinși să se întoarcă" în China din aprilie 2021 până în iulie 2022.

"Aceste operațiuni eludează cooperarea polițienească și judiciară bilaterală oficială bilaterală și încalcă statul de drept internațional, putând încălca integritatea teritorială a țărilor terțe implicate în crearea unui mecanism de poliție paralelă care utilizează metode ilegale", se arată în raportul său.

Brațul executiv al Uniunii Europene a declarat joi că este la latitudinea țărilor membre să investigheze astfel de acuzații, deoarece ar fi o chestiune de suveranitate națională.

Un deputat maghiar din opoziție a afirmat luna aceasta că a descoperit două locații din Budapesta în care funcționau secții de poliție chinezești în străinătate fără știrea Ministerului de Interne al țării.

Parlamentarul, Marton Tompos, a declarat că una dintre cele două locații din capitala Ungariei avea un semn pe care scria "Qingtian Overseas Police Station". Tompos a declarat că nu a putut contacta pe nimeni afiliat cu aceste locații și că, atunci când a vizitat din nou, câteva zile mai târziu, semnul fusese îndepărtat.

Ministerul ungar de Interne nu a răspuns imediat la întrebările AP pe această temă.

Trei secții informale de poliție chinezești funcționează în Portugalia, a raportat Safeguard Defenders. Autoritățile portugheze nu au răspuns imediat la întrebările AP cu privire la această afirmație.

Un reportaj al televiziunii portugheze a declarat că unul dintre aceste sedii, situat într-un complex industrial din nordul Portugaliei, părea a fi un magazin de mașini administrat de un chinez. Bărbatul a negat orice legătură cu guvernul chinez, deși radiodifuzorul S.I.C. Noticias l-a prezentat într-un videoclip de promovare a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing și a spus că conduce o asociație locală care ajută imigranții chinezi.

În Tanzania, atât poliția, cât și Ambasada Chinei au negat prezența unei secții de poliție conduse de chinezi în Dar es Salaam, fostă capitală și centru comercial al țării, după ce BBC a raportat săptămâna trecută despre acest lucru.

"Inventați povești", a scris ambasada pe Twitter, numind reportajul un exemplu de dezinformare menită să divizeze relațiile dintre China și Africa. Un purtător de cuvânt al poliției a trimis AP o copie a dezmințirii Chinei ca răspuns la întrebările adresate joi.

În Lesotho, un regat din sudul Africii, superintendentul principal al poliției naționale Mpiti Mopeli a negat, de asemenea, existența oricăror activități de aplicare a legii chineze. El a declarat că astfel de operațiuni ar fi ilegale, deoarece orice formă de poliție în Lesotho este condusă de autoritățile locale.

De-a lungul deceniului său la putere, președintele chinez Xi Jinping a promovat o campanie anticorupție necruțătoare, în urma căreia zeci de milioane de cadre ale Partidului Comunist au fost investigate și extinse peste hotare prin intermediul a două campanii cunoscute sub numele de Sky Net și Fox Hunt. Ambele au sarcina de a localiza oficiali presupus corupți care au fugit în străinătate și de a-i convinge să se întoarcă în China cu bunurile de stat furate.

De când China a început să se deschidă în anii 1980, corupția a fost o problemă majoră în rândul celor care se bucurau de acces la fonduri și resurse de stat cu puține măsuri de protecție, iar banii erau adesea ascunși în străinătate, în special în SUA și în alte țări care nu au încheiat tratate de extrădare cu China.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.