Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China anunță 10 miliarde de EURO pentru Europa Centrală și de Est

Open Europe
china europa euro

China a înfiinţat un fond de investiţii de zece miliarde de euro (11,15 miliarde de dolari) pentru a finanţa proiecte în Europa Centrală şi de Est (CEE), a anunţat duminică Industrial and Commercial Bank of China, cea mai mare bancă din statul asiatic, transmite Reuters.

Vezi și: Se pregăteşte contraofensiva în cazul Laurei Codruţa Kovesi: Dan Adamescu în spatele 'afacerii'

Vezi și: Sebastian Ghiţă, Mugur Ciuvică şi Cătălin Tolontan, 'mitraliaţi la foc automat': 'Originea răului'

Anunţul a fost făcut la Riga, în Letonia, unde în perioada 5-6 noiembrie se desfăşoară a 5-a reuniune a şefilor de guverne din statele Europei Centrale şi de Est şi China, la care participă şi premierul Dacian Cioloş. 

Fondul China-CEE va fi condus de Sino-CEE Financial Holdings Ltd, o companie înfiinţată anul acesta de Industrial and Commercial Bank of China (ICBC). De asemenea, China Life Insurance şi Fosun Group sunt implicate în gestionarea entităţii. 

Fondul speră să obţină 50 de miliarde de euro pentru finanţarea proiectelor în domeniul infrastructurii, produse de înaltă tehnologie şi bunuri de consum. Deşi fondul se axează pe statele din CEE, ar putea fi extins şi spre restul Europei şi alte regiuni, dacă aceste lucru este important pentru cooperarea dintre China şi Europa Centrală şi de Est, se arată în comunicatul Industrial and Commercial Bank of China. 

Europa Centrală şi de Est este parte a proiectului "Drumul mătăsii", prin care autorităţile de la Beijing speră să obţină acces la noi pieţe de export pentru companiile chineze. China vrea să creeze o rută comercială modernă, cunoscută sub numele de "Drumul Mătăsii", prezentată ca un proiect de strategie naţională. 

Vor fi adoptate politici speciale menite să încurajeze creditorii chinezi să finanţeze proiectele de infrastructură din ţările aflate pe traseul care leagă Europa de China, iar companiile chineze vor investi în aceste state. 

Va fi construită o reţea de autostrăzi, căi ferate, conducte de transport a gazelor naturale şi ţiţeiului, reţele de Internet, legături maritime între centrul, vestul şi sudul Asiei, până în Grecia, Rusia şi Oman, sporind legăturile Chinei cu Europa şi Africa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.