Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China anunță că prietenia cu SUA e o prioritate: Indiferent cine iese președinte!

Facebook
Sua China

China a declarat luni că speră la relaţii mai bune cu Statele Unite "indiferent" de cine va câştiga alegerile prezidenţiale americane organizate la sfârşitul acestui an, relatează AFP. Relaţiile dintre China şi Statele Unite s-au deteriorat în ultimii ani din cauza mai multor chestiuni: legăturile cu Taiwanul, comerţul, rivalitatea în noile tehnologii, lupta pentru influenţă în Asia-Pacific, Marea Chinei de Sud şi drepturile omului.

Discuțiile dintre cele două țări merg spre pace

Însă cele două ţări par dornice să reînnoiască dialogul, Washingtonul trimiţând mai mulţi importanţi oficiali anul trecut la Beijing şi organizând o întâlnire în noiembrie între preşedintele american Joe Biden şi omologul său chinez Xi Jinping în California.

"Cred că alegerile americane sunt o problemă internă în Statele Unite. Nu luam o poziţie în acest sens", a declarat Lou Qinjian, purtătorul de cuvânt al sesiunii anuale a Parlamentului chinez, ca răspuns la o întrebare pe acest subiect.

"Indiferent de cine va fi ales, sperăm că poate colabora cu China pentru a găsi un teren comun de înţelegere şi pentru a promova relaţii chino-americane stabile, sănătoase şi de durată", a subliniat el în timpul unei conferinţe de presă. "Stabilizarea şi îmbunătăţirea relaţiilor dintre China şi Statele Unite reprezintă o chestiune pe care toată lumea o urmăreşte îndeaproape şi la care speră", a spus el.

Relaţiile bilaterale rămân tensionate în jurul problemei insulei Taiwan, pe care Beijingul o consideră parte integrantă a teritoriului chinez, notează AFP.

Statele Unite nu recunosc oficial autorităţile taiwaneze, însă sunt principalul lor furnizor de arme, adaugă France Presse.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.