Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China anunţă o relaxare generală a restricţiilor legate de Covid

scmp.com
china covid

China a anunţat miercuri o relaxare generală a normelor sanitare împotriva Covid, astfel că va fi permis ca unele cazuri pozitive să intre în carantină la domiciliu şi se renunţă, pe de altă parte, la utilizarea pe scară largă a testelor PCR, informează AFP şi BBC.

Potrivit noilor directive anunţate de Comisia Naţională de Sănătate - care acţionează în calitate de minister - "persoanele infectate asimptomatice şi cazurile uşoare pot fi izolate la domiciliu", iar ţara va "reduce în continuare domeniul de aplicare şi frecvenţa testelor cu acid nucleic".

Astfel, se renunţă la obligativitatea de a avea un test PCR negativ pentru acces în majoritatea spaţiilor publice, cu excepţia spitalelor şi a şcolilor.

Timp de aproape trei ani, China a gestionat Covid-19 ca pe o boală periculoasă, la egalitate cu ciuma bubonică şi holera, dar începând de săptămâna trecută, oficialii au recunoscut capacitatea redusă a noului coronavirus de a provoca boli grave, în timp ce experţii chinezi au sugerat că acesta nu este mai mortal decât gripa sezonieră, informează News.ro.

Relaxarea restricţiilor vine, de asemenea, pe fondul unor proteste fără precedent ale populaţiei, dar şi al scăderii economiei.

Este cel mai puternic semn de până acum că regimul chinez se îndepărtează de politica sa strictă zero-Covid şi caută să "trăiască cu virusul", aşa cum se întâmplă în alte părţi ale lumii. Relaxarea vine însă în condiţiile în care ţara înregistrează cel mai mare val de infecţii - peste 30.000 în fiecare zi, notează BBC.

Până acum, China a obligat persoanele infectate cu Covid şi pe oricine era contact apropiat să meargă în centre speciale de carantină. Această politică a stârnit nemulţumirea profundă a populaţiei.

Pe tot parcursul anului, videoclipuri apărute pe reţelele sociale arătau poliţişti care scoteau oamenii cu forţa din casele lor.

Miercuri, autorităţile din domeniul sănătăţii au anunţat, de asemenea, alte câteva reguli noi care relaxează restricţiile la nivel naţional. Astfel, lockdown-ul va fi aplicat în zone bine identificate - de exemplu, anumite clădiri, unităţi, etaje - spre deosebire de închideri la nivelul întregului cartier sau al întregului oraş, aşa cum era până acum.

De asemenea, zonele cu risc ridicat identificate vor ieşi din izolare în termen de cinci zile, dacă nu se constată cazuri noi.

Şcolile rămân deschise, dacă nu există un focar mai larg.

De asemenea, nu mai este permisă blocarea uşilor şi a ieşirilor de incendiu, iar oamenii trebuie să poată avea acces la tratament medical de urgenţă şi la rutele de evacuare fără a fi împiedicaţi de măsurile de control al pandemiei. Această recomandare a Comisiei Naţionale de Sănătate arată clar că autorităţile au reacţionat la incidentul care a alimentat protestele anti-restricţii - un incendiu în care au murit mai multe persoane pentru că nu au putut ieşi din casă din cauza carantinei stricte, deşi Beijingul a negat acest lucru. De asemenea, au existat mai multe relatări privind întârzieri în acordarea asistenţei medicale de urgenţă pentru persoanele din zonele carantinate.

În noile recomandări, autorităţile au subliniat, de asemenea, necesitatea de a accelera vaccinarea persoanelor în vârstă.

Experţii avertizează că orice relaxare a regimului zero-Covid în China ar trebui să se facă treptat, deoarece această ţară de 1,4 miliarde de locuitori ar putea înregistra un salt uriaş al numărului de cazuri, ce ar putea copleşi sistemul de sănătate. Iar accelerarea vaccinării populaţiei în vârstă este esenţială, spun experţii în sănătate. Vaccinarea ar fi bine să aibă loc înainte de Anul Nou chinezesc, în ianuarie 2023, când va exista o mişcare mare a populaţiei, care călătoreşte şi se întoarce acasă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.