Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China anunţă represalii la sancţiunile SUA pentru încălcarea drepturilor uigurilor

china sua

China a anunţat vineri represalii la sancţiunile aplicate de SUA pentru încălcarea drepturilor omului, informează AFP, potrivit Agerpres.

Washingtonul a sancţionat joi mai mulţi oficiali chinezi acuzaţi de implicare în "încălcări grave ale drepturilor omului" în provincia Xinjiang din nord-vestul Chinei. Trei oficiali chinezi şi familiile lor nu mai pot primi vize de intrare în Statele Unite, a anunţat secretarul de stat american Mike Pompeo, care a menţionat "rele tratamente oribile şi sistematice" împotriva unor minorităţi, în special a celei uigure.

"China a decis să ia măsuri de reciprocitate faţă de organizaţii şi persoane americane care s-au comportat necorespunzător în probleme referitoare la Xinjiang", a declarat vineri Zhao Lijian, purtător de cuvânt al ministerului de externe de la Beijing. "Această iniţiativă americană constituie un amestec grav în problemele interne ale Chinei, încalcă norme fundamentale ale relaţiilor internaţionale şi afectează relaţiile chino-americane", a afirmat el într-o conferinţă de presă.

Citește și:  OMS, noi recomandări cu privire la COVID-19. Ce trebuie să facem pentru a ne feri de acest coronavirus

În regiunea semideşertică Xinjiang, cu 25 de milioane de locuitori, au avut loc multă vreme atentate puse de China pe seama separatiştilor sau a islamiştilor. De câţiva ani, autorităţile au luat măsuri de represiune. Peste un milion de musulmani, în special uiguri, au fost închişi în lagăre, afirmă Washingtonul şi unele organizaţii internaţionale pentru drepturile omului. Beijingul dezminte datele respective şi susţine că nu este vorba de lagăre, ci de centre de formare profesională care au rolul de a sprijini angajarea pentru a reduce atractivitatea extremismului.

Unul din cei sancţionaţi de SUA este Chen Quanguo, şeful organizaţiei din Xinjiang a Partidului Comunist Chinez, considerat arhitectul politicii de securitate a Beijingului în regiune. China apreciază faptul că de la instalarea în funcţie a lui Chen nu au mai avut loc atentate în Xinjiang, unde s-au implementat măsuri extinse de supraveghere - verificări ale identităţii, camere video cu recunoaştere facială şi puncte de control ale poliţiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.