Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China ar vrea să colaboreze cu Uniunea Europeană în privința comerțului sau în domeniul schimbărilor climatice

EurActiv
Eu China

China vrea să colaboreze cu Uniunea Europeană în domenii pornind de la schimbările climatice la comerţ, a scris premierul chinez Li Keqiang într-o publicaţie germană, înaintea unui summit care va avea loc în această săptămână, transmite Reuters, relatează News.ro.

Citește și: Austria prelungește controalele la frontierele cu Ungaria și Slovenia

Diplomaţi de la Bruxelles au afirmat că tensiunile legate de comerţ, investiţii şi drepturile minorităţilor sugerează că China şi UE ar putea să nu reuşească să convină o declaraţie comună la summitul din 9 aprilie, iar acest fapt ar putea să influenţeze negatic eforturile europene de a obţine un acces mai mare pe pieţele chineze.

Într-un articol publicat în ediţia de luni a publicaţiei Handelsblatt, din care duminică au fost publicate fragmente, premierul chinez a respins acuzaţiile că Beijingul încearcă să divizeze blocul comunitar prin investiţii în Europa de Est.

”Susţinem cu fermitate procesul de integrare europeană în speranţa unei Europe unite şi prospere”, a scris Li. Acesta a afirmat că o cooperare strânsă a Beijingului cu statele est-europene ”este avantajoasă pentru dezvoltarea echilibrată a UE”.

Îngrijorată de posibila dominaţie chineză în industrii europene strategice, UE încearcă să convingă Beijingul să îşi deschidă pieţele şi a încercat că îl convingă să elimine ceea ce consideră bariere comerciale incorecte.

Li a scris că China este pregătită să colaboreze strâns cu Europa pentru menţinerea Acordului Climatic de la Paris, susţinând dezvoltarea durabilă, menţinerea acordului nuclear internaţional cu Iranul şi combaterea terorismului.

Acesta a mai afirmat că vrea un schimb de opinii referitor la reformarea Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Uniunea Europeană este cel mai mare partener comercial al Chinei. O creştere a numărului de preluări chineze în sectoare economice majore ale Europei şi impresia Bruxelles-ului că Beijingul nu şi-a respectat promisiunea de a susţine un comerţ corect au complicat discuţiile înainte de summit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.