DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

China are nevoie de cărbune rusesc, Moscova are nevoie de noi clienți (analiză)

bitterwinter.org
Xi Jinping Vladimir Putin Rusia-China

China cumpără cantități record de cărbune rusesc ieftin, chiar dacă națiunile occidentale critică Moscova cu sancțiuni pentru invazia Ucrainei, scrie CNN.

În aprilie, nu numai că a doua cea mai mare economie a lumii a cumpărat mai mult cărbune de la Rusia decât oricând, dar a eliminat și tarifele de import pentru toate tipurile de cărbune, o mișcare care spun analiștii că va beneficia în principal furnizorilor ruși.

Importurile de cărbune ale Chinei din Rusia aproape s-au dublat între martie și aprilie.

Comerțul cu cărbune în plină expansiune stimulează ambele părți. În ciuda angajamentelor îndrăznețe de a aborda criza climatică, China se concentrează acum pe scoaterea economiei din criză și are nevoie de cărbune pentru a alimenta centralele electrice și pentru a produce oțel pentru proiecte de infrastructură. Rusia are nevoie disperată de noi clienți pentru combustibilii fosili, deoarece aceștia sunt ocoliți de Occident.

China, cel mai mare cumpărător de cărbune din lume, a promis în 2020 să devină neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2060. Însă, după ce lipsurile severe de energie au lovit milioane de gospodării și întreprinderi la sfârșitul anului trecut, și-a crescut consumul de cărbune.

Importurile de cărbune au crescut cu 64% în 2021, iar producția internă a atins un record de 4,13 miliarde de tone metrice. În acest an, se așteaptă că aceste cifre vor fi și mai mari, deoarece președintele Xi Jinping acordă prioritate investițiilor în infrastructură pentru a relansa economia.

Comerțul cu cărbune dintre China și Rusia a scăzut la scurt timp după ce Moscova a invadat Ucraina în februarie, iar țările occidentale au început să lovească Rusia cu sancțiuni fără precedent. Băncile chineze au fost inițial reticente în a oferi finanțare pentru achizițiile de mărfuri rusești, potrivit Reuters.

„După ce Rusia a început atacul, chinezii și mulți alți cumpărători au redus inițial achizițiile pentru a evalua riscul de sancțiuni secundare”, a declarat Lauri Myllyvirta, analist principal la Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat, un think tank din Helsinki.

Până în martie, acea reticență se evaporase.

„Când a devenit clar că UE nu se mișca rapid pentru a interzice importurile și asta a împiedicat efectiv atât SUA, cât și UE să impună sancțiuni mai ample care ar afecta alți cumpărători, a existat un salt în achiziții ca urmare a cererii latente”, a zis Myllyvirta.

De atunci, Uniunea Europeană a aprobat interzicerea cărbunelui rusesc , care urmează să intre în vigoare din august. La începutul acestei luni, a propus, de asemenea, interzicerea tuturor importurilor de petrol rusesc în termen de șase luni.

China nu numai că cumpără mult cărbune rusesc acum, ci îl cumpără și cu o reducere mare.

Rusia este al treilea cel mai mare exportator de cărbune din lume, iar prețurile globale ale mărfurilor au crescut de când a invadat Ucraina. Prețul futures pe cărbune ICE Newcastle a crescut cu peste 40% de la începutul lunii martie.

„În ultimele luni, sancțiunile au creat o bifurcare puternică a pieței globale a cărbunelui pe mare, deoarece mulți importatori nu pot sau nu doresc acum să importe cărbune din Rusia”, a declarat Toby Hassall, analist principal pentru Coal Market Research la London Stock Exchange Group.

Pe măsură ce grupul de cumpărători devine mai mic, acei importatori care sunt capabili și dispuși să cumpere cărbune din Rusia „plătesc prețuri mult mai mici pentru această aprovizionare în comparație cu cărbunele provenit din alte origini”, a spus Hassall.

Pentru Beijing, cumpărarea mai multor din Rusia nu este doar un gest prietenos față de Moscova, ci și o mișcare inteligentă care aduce beneficii propriilor nevoi economice ale Chinei.

„Această linie înseamnă că importurile Chinei din Rusia sunt probabil să crească pur și simplu pe bază de piață, pe măsură ce alți cumpărători trec la embargo asupra combustibililor fosili ruși”, a spus el.

China va preveni „cu hotărâre” orice criză de energie să se repete în acest an, a spus Li în timpul unei vizite la un centru de transport de energie din provincia Yunnan, China.

„Estimăm o creștere cu 30% a volumului de export [al Rusiei] către China, la 71 de milioane de tone în acest an, față de 55 de milioane de tone în 2021”, au declarat analiștii Morgan Stanley într-o notă de cercetare luna trecută.

O nouă punte între China și Rusia ar putea ajuta în acest sens. Primul pod feroviar care leagă cele două țări a fost finalizat luna trecută. Podul de 2.215 metri lungime va fi folosit în principal pentru a transporta cărbune, minereu de fier și alte mărfuri din Rusia în China, potrivit presei de stat chineze.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.