Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China avertizată de Taiwan - Să nu subestimeze hotărârea poporului taiwanez de a se apăra

Operation World
Taiwan

China ar trebui să nu subestimeze hotărârea Taiwanului de a se apăra, iar ameninţările militare ale Chinei nu vor face decât ca poporul taiwanez să fie şi mai hotărât, a transmis Ministerul Apărării al acestei insule, într-un nou răspuns video la ameninţările repetate ale Beijingului, informează vineri Reuters, potrivit Agerpres.

China şi-a amplificat activitatea militară în jurul insulei pe care Beijingul o consideră parte a teritoriului chinez, trimiţând avioane de luptă şi nave de război pentru exerciţii în apropiere de Taiwan, inclusiv săptămâna trecută, când secretarul american al sănătăţii Alex Azar se afla la Taipei.

Citește și: Una dintre judecătoarele de care a vrut să scape Dragnea l-a condamnat pe fostul senator Olosz Ghergely - Motivele avocaților pentru eliberarea fostului lider

În declaraţia de joi seara, însoţită de o înregistrare video care prezenta exerciţii ale forţelor taiwaneze, Ministerul Apărării din Taiwan a transmis că acestea "exprimă atitudinea fermă în legătură cu recentele presiuni din partea Armatei comuniste chineze de Eliberare a Poporului".

''Taiwanul nu va provoca, dar nici nu se va arăta slab. (...) Nu subestimaţi sub nicio formă hotărârea noastră de a apăra Taiwanul. (...) Cea mai arogantă ţară poate cu uşurinţă provoca un război şi cel mai ignorant guvern poate fi prins în flăcările războiului", a avertizat ministerul taiwanez.

Provocările şi ameninţările Chinei nu vor face decât să unească şi mai mult poporul taiwanez şi "să dezvăluie esenţa militarismului chinez". "În cele din urmă, aceasta va avea un efect opus, stârnind furia şi antipatia poporului taiwanez, afectând în mod serios pacea şi stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan", a mai transmis instituţia citată.

Citește și: Dragnea 'SE IA DE GULER' cu procurorul DNA pentru susținerile din sală - A comparat discursul magistratului cu cel al unui ministru 'de tristă amintire'

Înregistrarea video, difuzată şi pe pagina de Facebook a ministerului, arată avioane taiwaneze F-16 brăzdând cerul, rachete lansate de la sol şi de pe mare, şi soldaţi în timpul exerciţiilor militare.

China nu a renunţat niciodată la ideea de a face uz de forţă pentru a aduce Taiwanul sub controlul său, iar poporul taiwanez nu vrea să fie condus de Beijingul autocrat, notează Reuters.

Preşedintele taiwanez Tsai Ing-wen supraveghează un program de modernizare militară, în condiţiile în care forţele Taiwanului sunt depăşite de cele ale Chinei, care are în prezent echipamente avansate, inclusiv portavioane şi avioane de luptă nedetectabile, comentează agenţia citată.

SUA, principalul furnizor de arme al Taiwanului, şi-a amplificat sprijinul pentru insulă. Anul trecut, Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzări de arme către Taiwan în valoare de 10 miliarde de dolari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.