Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China AVERTIZEAZĂ Statele Unite, după decizia lui Donald Trump: 'Un război comercial cu SUA ar aduce un dezastru în economia mondială'

china sua

Un război comercial cu Statele Unite ar aduce un dezastru în economia mondială, a declarat duminică ministrul chinez al Comerţului, Zhong Shan, autorităţile de la Beijing intensificând criticile faţă de tarifele anunţate de preşedintele american Donald Trump pentru importurile de oţel şi aluminiu, transmite Reuters.

Sâmbătă, Uniunea Europeană şi Japonia au cerut SUA să le acorde excepţii de la tarifele pentru importuri, Tokyo cerând ”un comportament guvernat de calm”.

Citește și: Opoziţia face front comun cu cei de la Comisia Europeană: Atacuri în rafală la adresa PSD-ALDE

Obiectul nemulţumirii lui Trump este însă China, a cărei creştere a capacităţii de producţie a contribuit la oferta excedentară de oţel. China s-a angajat în repetate rânduri să îşi apere ”interesele şi drepturile legitime”, dacă va fi ţinta unor măsuri comerciale din partea Statelor Unite.

Zhonga spus, la reuniunea anuală a Parlamentului Chinei, că ţara sa nu doreşte un război comercial şi că nu va iniţia unul.

”Nu există câştigători într-un război comercial. Va aduce doar dezastru în China, Statele Unite şi restul lumii”, a arătat el, potrivit News.ro.

China poate face faţă oricărei provocări şi îşi va proteja cu hotărâre interesele, dar cele două ţări vor continua discuţiile, a spus Zhonga.

”Nimeni nu vrea să se lupte într-un război comercial şi toată lumea ştie că dacă dacă eşti în conflict cu cineva suferă şi ceilalţi şi nu este în beneficiul tău”, a adăugat oficialul.

Trump a semnat în această săptămână documentele pentru introducerea unor taxe vamale de 25% pentru importurile de oţel şi de 10% pentru importurile de aluminiul ale Statelor Unite.

Citește și: Şeful Parlamentului European anunţă o adevărată 'REVOLUŢIE': Se pregăteşte un plan FĂRĂ PRECEDENT

Statele Unite sunt cel mai mare importator de oţel din lume, iar în 2017 a cumpărat din străinătate  35 de milioane de tone din această materie primă. Dintre aceste importuri, importurile din Coreea de Sud, Japonia, China şi India au reprezentat 6,6 milioane de tone.

Tensiunile comerciale din SUA şi China s-au amplificat de la alegerea lui Trump ca preşedinte. China a livrat SUA doar o mică parte din oţelul importat, dar expansiunea sa economică a contribuit la o supraofertă de oţel pe piaţa mondială, care a dus la scăderea preţurilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.