Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China cere Japoniei să accelereze distrugerea armelor chimice abandonate în China în război

toxic

"După şaptezeci de ani, mari cantităţi de arme chimice abandonate de Japonia încă se află în China. Cerem Japoniei să accelereze distrugerea acestor arme", a declarat sâmbătă Chen Xu, ambasadorul Chinei în Olanda şi reprezentant în Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), relatează agenţia Xinhua. 

Diplomatul chinez a făcut această remarcă la ceremonia de deschidere a unei expoziţii de fotografie marcând 70 de ani de la războiul anti-japonez. O gamă largă de fotografii istorice au fost expuse într-o sală de expoziţie din Utrecht în centrul Olandei, prezentând eforturile chinezilor din afara ţării în Războiul de Rezistenţă al Poporului Chinez împotriva Agresiunii Japoneze. 

"În timpul războiului, armata japoneză a folosit diferite arme chimice în 18 provincii din China. După capitularea ei, Japonia a abandonat mari cantităţi de arme chimice în China. Utilizarea şi abandonarea acestor arme a fost una dintre multele crime în timpul invaziei japoneze a Chinei", a afirmat Chen în faţa presei. 

"Deşi războiul s-a încheiat de zeci de ani, aceste arme sunt încă acolo în peste 17 provincii chineze. Într-un loc din zona Harbaling în provincia chineză Jilin, peste 300.000 de bucăţi au fost găsite", a mai spus diplomatul chinez. 

"Până în prezent, Japonia nu a oferit niciodată informaţii specifice despre locul unde au fost îngropate armele chimice care au provocat numeroase accidente implicând victime şi răniţi. Aceste arme încă reprezintă o ameninţare enormă pentru poporul chinez, bunuri şi mediu. Ele s-au dovedit a fi mai periculoase decât stocurile de arme chimice, ceea ce face ca distrugerea lor să fie cât mai urgentă", a adăugat Chen. 

Japonia a invadat nord-estul Chinei în septembrie 1931. Invazia pe scară largă a început pe 7 iulie 1937. În timpul invaziei, japonezii au lansat mai multe mii de atacuri biologice şi chimice în multe părţi ale Chinei. Cel mai mare laborator de război biologic/chimic japonez a fost în Ping Fan, un mic sat lângă oraşul Harbin în provincia Heilongjiang din nord-estul Chinei, cunoscut sub numele de Unitatea 731, aminteşte Xinhua. 

În ceea ce priveşte războiul chimic, Japonia a folosit gaze toxice mai mult de 1.000 de ori în China. Când Al Doilea Război Mondial s-a încheiat, Japonia a abandonat cel puţin două milioane de tone de arme chimice în aproximativ 40 de situri în China îngropându-le sau scufundându-le în râuri, cele mai multe dintre ele în cele trei provincii din nord-est Heilongjiang, Jilin şi Liaoning. 

În conformitate cu Convenţia privind Interzicerea Armelor Chimice şi memorandumul cu privire la distrugerea armelor chimice abandonate semnate de China şi Japonia în 1999, Japonia va oferi toate fondurile necesare, tehnologia, expertiza, facilităţile şi China va asigura asistenţa. 

Dar distrugerea acestor arme a fost amânată de două ori şi ritmul ei a rămas în urma orarului, notează Xinhua.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.