Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China dă ultimatum Indiei: Beijingul a cerut retragerea IMEDIATĂ a trupelor aflate în Himalaya

thequint.com
scandal india china

Beijingul şi-a prezentat oficial miercuri poziţia privind incursiunea Indiei pe teritoriul chinez, în regiuna himalayană, informează Xinhua. O declaraţie a purtătorului de cuvânt al ministerului chinez de externe, Geng Shuang, afirmă că India "a încălcat grav" integritatea teritorială a Chinei şi prezintă "ameninţări serioase" la adresa păcii şi stabilităţii regionale.

Peste 270 de militari indieni au trecut frontiera chino-indiană pe 18 iunie în sectorul Sikkim şi au blocat lucrări de construcţie rutieră efectuate de China. La sfârşitul lui iulie, peste 40 de militari şi un utilaj greu din India se aflau în continuare pe teritoriul chinez.

Citește și: Conflict UE-SUA: Juncker ameninţă SUA din cauza sancţiunilor împotriva Rusiei

De la momentul incidentului, Beijingul s-a adresat Indiei şi a cerut retragerea imediată a trupelor.

Frontiera dintre India şi China în Sikkim este stabilită prin convenţia referitoare la Sikkim şi Tibet încheiată în 1890 de China şi Imperiul Britanic şi este recunoscută atât de guvernul de la Beijing, cât şi de cel de la New Delhi şi protejată prin legislaţia internaţională, reaminteşte Xinhua. Potrivit convenţiei, zona unde a avut loc incidentul este indiscutabil un teritoriu chinez. Încălcarea frontierei este "un incident foarte grav", arată documentul citat al ministerului de externe chinez, anunță Agerpres.

content-image

Citește și: 'Conflict fără precedent': Dodon acuză un 'act de mare stupiditate' după ce Rogozin a fost declarat persona non grata

India acuză "implicaţiile grave de securitate" ale construcţiei de drumuri, dar acest punct de vedere şi tentativa de a emite pretenţii teritoriale în numele Bhutanului nu au nicio bază de facto sau legală, susţine MAE de la Beijing. China construieşte drumuri numai pe propriul teritoriu şi ca o dovadă de bunăvoinţă a informat complet India despre toate procedurile legate de această activitate. Ca buni vecini, China şi Bhutanul au avut mai multe runde de dialog privind frontiera, iar India nu are niciun drept să se amestece sau să împiedice aceste discuţii.

China îşi va apăra suveranitatea teritorială, respectând principiile dreptului internaţional şi regulile elementare ale relaţiilor internaţionale. "Justiţia va triumfa", a arătat Geng.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.