Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China dezvăluie un 'caz de spionaj' în favoarea CIA / Subiectul a făcut vâlvă pe reţeaua de socializare Weibo

spionaj

China anunţă vineri că a descoperit recent un ”caz de spionaj” în favoarea Agenţiei Centrale americane de Informaţii (CIA) implicând un cetăţean chinez, Zeng, care a furnizat ”informaţii secrete esenţiale” în schimbul unei sume de bani, relatează AFP, conform news.ro.

”În urma unei anchete minuţioase, autoritatea de securitatea a statului a obţinut probe ale activităţilor de spionaj ale lui Zeng şi, conform legii, a luat măsuri coercitive împotriva acestuia pentru a contracara prejudiciul în timp util”, anunţă într-un comunicat postat online Ministerul cjinez al Securităţii Statului.

Niciun detaliu despre sancţionarea lui Zeng nu a fost făcut public.

Zeng, în vârstă de 52 de ani, a fost trimis la studii în Italia, unde s-a îmmprietenit cu un agent CIA aflat în post la Ambasada Statelor Unite la Roma, se arată î n comunicat.

Acest agent l-a convins pe Zeng să-i furnizeze ”informaţii sensibile despre armata” chineză, în schimbul unei ”enorme compensaţii” şi unui ajutor prin care Zang şi familia sa să se poată instala în Statele Unite, potrivit ministerului chinez.

Zeng ar fi semnat un contract cu partea americană şi a urmat o formare, după care s-a întors în China pentru a desfăşura activităţi de spionaj.

Cazul a făcut vâlvă în China şi a ajuns vineri în fruntea celor mai consultate şi comentate subiecte pe reţeaua de socializare Weibo.

Revizuirea legii chineze împotriva spionajului a speriat multe companii americane cu activităţi în China, în contextul în care relaţiile celor două ţări continuă să se degradeze.

În virtutea acestor modificări, ”sprijinirea pe organizaţii de spionaj şi pe agenţii lor” şi obţinerea neautorizată a unor documente, date, materiale şi articole legate de securitate şi interesele naţionale” poate constitui un delict de spionaj.

Aceste modificări au ”provocat îngrijorări legitime cu privire la desfăşurarea anumitor activităţi comerciale de rutină, care riscă de-acum să fie considerate spionaj”, scria recent pe blog preşedintele Camerei de Comerţ Chinezo-Americane Craig Allen.

”Încrederea în piaţa chineză va suferi şi mai mult, în cazul în care legea este aplicată frecvent şi fără o legătură  clară şi directă cu activităţi universal recunoscute ca spionaj”, avertizează Craig Allen.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.