Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China începe războiul cultural cu Occidentul: măsură luată de Beijing

BBC
China steag

Biroul de Stat al Patrimoniului Cultural din China va restricţiona ieşirea din ţară a sute de opere de artă create de maeştri chinezi decedaţi pentru a preveni furtul sau deteriorarea acestora, a anunţat luni presa locală, preluată de agenţia EFE, informează Agerpres.

Potrivit ziarului Global Times, măsura vizează "pionierii artei chinezeşti care au murit după 1911", printre care 41 de artişti precum Wu Guanzhong, părintele picturii chineze moderne, sau Feng Zikai, precursorul benzilor desenate "manhua".

Biroul precizează că nici operele altor 158 de artişti chinezi, cum ar fi Zhao Shao'ang, principalul reprezentant al Şcolii Lingnan, nu vor putea fi trimise în străinătate.

Potrivit administraţiei, noile reglementări au ca scop "consolidarea protecţiei operelor culturale".

Experţii citaţi de ziar susţin că regulamentul îşi propune să fie "o poliţă de asigurare pe viaţă" pentru "operele care sunt nepreţuite prin valoarea lor culturală pentru arta modernă şi contemporană a Chinei".

Lu Yixing, expert în protecţia operelor culturale, a declarat pentru Global Times că regulamentul "reflectă strategia ţării de a-şi proteja patrimoniul cultural intangibil şi de a preveni pierderile imprevizibile", cum ar fi posibilitatea ca operele "să fie furate sau deteriorate în timpul unor evenimente sau expoziţii în străinătate".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.