Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China își extinde semnificativ influența la Polul Sud: mega-proiect anunțat de Beijing

lumeamare.ro
antarctica

China își extinde semnificativ influența la Polul Sud: mega-proiect anunțat de Beijing printr-o rețea de telescoape

China plănuieşte instalarea unei reţele de telescoape în jurul Polului Sud, iar prototipul acestei reţele a încheiat recent o operaţiune-test pe continentul îngheţat, informează Xinhua, relatează Agerpres.

Noul proiect, denumit Antarctic TianMu Time-Astronomical Observation Array, va fi alcătuit din 100 de telescoape cu diametrul mic şi câmp vizual larg instalate în regiunea antarctică, un singur telescop acoperind o suprafaţă de pe cer de 10.000 de grade pătrate. Aceste telescoape optice vor desfăşura observaţii continue în fiecare an pe perioada nopţii polare, potrivit proiectanţilor de la Shanghai Astronomical Observatory (SHAO), din cadrul Academiei chineze de ştiinţe.

Un prototip al reţelei de telescoape a fost transportat la staţia chineză Zhongshan cu prilejul celei de-a 39-a expediţii ştiinţifice chineze în Antarctica. Două spărgătoare de gheaţă au demarat la finalul lui octombrie 2022 şi au parcurs peste 60.000 de mile nautice într-un interval de 163 de zile.

Începând din 20 februarie 2023, prototipul a finalizat fără probleme observaţii timp de 248 de zile consecutive şi a obţinut o cantitate importantă de date pe timpul nopţii polare din Antarctica.

Analiza preliminară a arătat că precizia fotometrică a prototipului pentru stele cu străluciri mai mari decât magnitudinea a noua în imagini expuse timp de 30 de secunde a atins a mia parte din magnitudinea stelară, verificând fezabilitatea designului prototipului, a spus Zhou Dan, inginer-şef al acestui prototip din cadrul SHAO.

Prototipul este primul echipament chinez de observaţie astronomică în Antarctica bazat pe tehnologia dispozitivului cu cuplaj de sarcină (CCD), care permite telescopului să detecteze obiecte celeste în lipsa unui mecanism de acţionare, potrivit lui Zhou. A

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.