Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiuni diplomatice între vecini: Administrația de la Beijing acuză Japonia de denigrare și 'amestec grosolan' în afacerile interne ale Chinei

japonia china japonia

Ministerul de externe de la Beijing acuză Japonia de colaborare cu alte ţări la G7 pentru "activităţi şi declaraţii comune” cu scopul de „a denigra şi ataca China, amestecându-se grosolan în afacerile interne ale Chinei”, potrivit unui comunicat al adjunctului ministrului chinez de externe, Sun Weidong, informează luni agenţia Reuters, conform Agerpres.

China mai acuză Japonia că încălcă „principiile fundamentale ale dreptului internaţional şi spiritul celor patru documente politice dintre China şi Japonia” - o referinţă la declaraţia comună bilaterală din 1972.

Ministerul chinez de externe l-a convocat astfel pe ambasadorul japonez la Beijing pentru a protesta oficial împotriva "exagerării problemelor legate de China" la summitul G7 de la sfârşitul săptămânii trecute,.

Oficialul chinez a declarat că acţiunile Japoniei dăunează suveranităţii, securităţii şi intereselor de dezvoltare ale Chinei, iar ţara sa este "foarte nemulţumită" şi "se opune ferm" acestor acţiuni.

"Japonia ar trebui să îşi corecteze modul în care înţelege China, să ia act de autonomia strategică, să respecte principiile celor patru documente politice dintre China şi Japonia şi să promoveze în mod real dezvoltarea stabilă a relaţiilor bilaterale, cu o atitudine constructivă", a adăugat el.

Replica niponilor

În replică, ambasadorul Japoniei a spus că este "firesc" ca G7 să se refere la probleme de interes comun atâta timp cât China nu îşi schimbă comportamentul.

"China ar trebui să facă mai întâi paşi pozitivi pentru a reacţiona la motivele de îngrijorare, dacă China cere să nu se facă referire la ele", a arătat diplomatul, conform documentului primit de presă.

Liderii celor mai avansate economic democraţii din lume, reuniţi la Hiroshima, în Japonia, şi-au exprimat săptămâna trecută îngrijorarea faţă de tensiunile în creştere din regiunile maritime din vecinătatea Chinei, precum şi pentru situaţia drepturilor omului în această ţară, inclusiv în Tibet şi în provincia Xinjiang din nord-vest.

În urma summitului G7, diplomaţia chineză a exprimat nemulţumiri şi faţă de Regaul Unit. Ambasada chineză la Londra a cerut încetarea denigrării şi a calomniilor împotriva Chinei, pentru a se evita degradarea în continuare a relaţiilor bilaterale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.