Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China nu reprezintă o amenințare pentru Rusia, declară președintele Vladimir Putin

vestidinrusia.ro
Vladimir Putin și Xi Jinping

Rusia consideră China o țară prietenă, ce nu reprezintă o amenințare pentru ea, a declarat președintele Vladimir Putin, într-un interviu acordat postului de televiziune american NBC, al cărui text a fost publicat pe site-ul oficial al Kremlinului.

”Primul lucru pe care vreau să-l spun este că între noi și China s-au dezvoltat, în ultimii ani, în ultimele decenii, relații de parteneriat strategic, neatinse până acum în istoria țărilor noastre. Un nivel ridicat de încredere și colaborare în toate domeniile: în politică, economie, în sfera tehnologiei, în colaborarea tehnică și militară. Nu credem că pentru noi China reprezintă o amenințare. Este o țară prietenă. Nu ne-a declarat dușman, cum au făcut Statele Unite. Nu știați oare acest lucru?”, a răspuns șeful statului.

Putin a afirmat că Rusia este mulțumită de nivelul fără precedent de ridicat al relațiilor cu China și îl prețuiește.

Răspunzând la întrebarea dacă, în opinia lui, Moscova se folosește de ”susținerea de sută la sută” din partea Beijingului, liderul rus a răspuns: ”Știți, suntem vecinii, iar vecinii nu ți-i alegi”.

”Suntem mulțumiți de nivelul fără precedent de ridicat al relațiilor noastre, care, după cum am spus, s-au dezvoltat în deceniilor anterioare, noi prețuim acest lucru”, a subliniat Putin. ”La fel cum prețuiesc acest lucru și prietenii noștri chinezi, ceea ce, de asemenea, vedem”.

Poziția Chinei privind armele nucleare

Putin a catalogat drept caraghioase încercările de a arunca pe seama Moscovei responsabilitatea pentru poziția Chinei privind armele nucleare.

”China refuză negocierile, refuză să negocieze reducerea armelor nucleare ofensive. Dar despre asta, în primul rând, întrebați-i pe chinezi dacă este bine sau rău, ei sunt cei care decid. Dar argumentele lor sunt simple și clare: atât după numărul de focoase, cât și după numărul transportoarelor, Statele Unite și Rusia sunt cu mult înaintea Chinei și chinezii întreabă, pe bună dreptate: ”Noi ce să mai reducem dacă oricum suntem mai mici decât voi? Noi avem mult mai puține. Sau aveți de gând să înghețați nivelul nostru de descurajare nucleară? Dar de ce ar trebuie să îl înghețăm noi? De ce noi, o țară cu o populație de 1,5 miliarde de locuitori, nu ne putem stabili drept obiectiv măcar să ajungem la nivelul vostru?” Toate acestea sunt chestiuni controversate, ce reclamă o analiză atentă. Dar să transferi responsabilitatea pe umerii noștri pentru poziția Chinei, este chiar caraghios”, a subliniat președintele.

Putin a adăugat că pe Rusia nu o intimidează dezvoltarea rapidă și militarizarea Chinei, inclusiv pentru că propria ei capacitate de apărare se află la un nivel foarte ridicat. ”China se dezvoltă. Eu înțeleg că începe un fel de confruntare cu China. Observăm toate lucrurile acestea… Dar nu ne pun pe gânduri inclusiv pentru că, în opinia noastră, capacitatea noastră de apărare, așa spunem noi, se află la un nivel foarte ridicat, inclusiv și din acest motiv… De ce să ne fie teamă de China cu portavioanele ei? Pe lângă multe alelte, noi avem o graniță uriașă cu China, dar este terestră. Doar nu vă imaginați că își vor trimite portavioanele prin teritoriul nostru? Pentru noi, asta nu înseamnă nimic”, a spus liderul de la Kremlin.

În plus, Putin a subliniat dezvoltarea economiei Chinei, care, după paritatea puterii de cumpărare, a devenit mai mare decât economia SUA, iar după nivelul de anul trecut al schimburilor comerciale, China a fost pe primul loc în Europa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.