Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China preia cotrolul total în Hong Kong - Începe rimul proces fără juriu proces

Freepik.com
Hong Kong

Primul proces al unei persoane acuzate de încălcarea legii securităţii naţionale s-a deschis miercuri fără un juriu în Hong Kong, marcând un punct de cotitură pentru sistemul de justiţie al centrului financiar internaţional, relatează France Presse.

La începutul procesului, Tong Ying-kit, în vârstă de 24 de ani, care a compărut pentru terorism, incitare la secesiune şi conduită periculoasă, a pledat nevinovat.

El a fost primul locuitor din Hong Kong inculpat vara trecută în virtutea acestei legi draconice, devenită primul instrument juridic al controlul teritoriului de către puterea comunistă chineză, notează AFP.

Tong Ying-kit este acuzat că la 1 iulie 2020, la câteva ore după intrarea în vigoare a legii, a lovit în mod deliberat cu motocicleta un grup de poliţişti, dintre care trei au fost răniţi.

Imagini îl arată comiţând faptele în timp ce arborează un steag pe care scrie "Eliberaţi Hong Kongul, revoluţia timpului nostru". Un astfel de slogan al mişcării pro-democraţie este considerat acum că încalcă legea securităţii naţionale, pedepsită cu închisoarea pe viaţă.

El a făcut apel la două instanţe împotriva deciziei Ministerului Justiţiei de a-l judeca fără juriu. Apelul său a fost respins în special de Înalta Curte.

Până la intrarea în vigoare a legii asupra securităţii naţionale, prezenţa unui juriu era o obligaţie pentru a judeca infracţiuni de o asemenea gravitate.

Infracţiunile grave au fost judecate de juraţi în Hong Kong de 176 de ani. Pe website-ul său, justiţia din Hong Kong vede chiar această cerinţă ca fiind "unul dintre cele mai importante aspecte" ale sistemului judiciar local.

Dar legea securităţii naţionale prevede ca anumite dosare penale să fie judecate de un complet format din trei magistraţi.

Această legislaţie a fost impusă de Beijing ca răspuns la imensa mobilizare pro-democraţie din 2019, când Hong Kongul a fost luni de zile scena manifestaţiilor şi acţiunilor aproape zilnice pentru a denunţa ingerinţa Chinei în afacerile teritoriului său în teorie semiautonom.

Legea abordează infracţiunile legate de secesiune, subversiune, terorism şi coluziune cu forţe străine. De fapt, formularea sa foarte vagă a făcut posibilă suprimarea oricărei voci disidente.

Peste şaizeci de persoane au fost inculpate pentru încălcarea acestei legi, inclusiv multe figuri ale mişcării pentru democraţie. Şi majoritatea sunt în prezent în detenţie provizorie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.