Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China pune pe seama unor 'scopuri ascunse' criticile asupra politicilor sale din regiunea Xinjiang

Daily Express
china

Forţe antichineze sunt în spatele criticilor asupra politicilor din regiunea vestică Xinjiang, a afirmat marţi Ministerul chinez de Externe, după ce o comisie a ONU a anunţat public dă deţine informaţii că un milion de etnici uiguri sunt ţinuţi în lagăre de concentrare, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

China a precizat în trecut că regiunea autonomă Xinjiang se confruntă cu o ameninţare gravă din partea militanţilor islamişti şi a separatiştilor care plănuiesc atacuri şi amplifică tensiunile dintre minoritatea uigură predominant musulmană şi majoritatea chineză de etnie han. 

În ultimii doi ani, autorităţile au intensificat dramatic măsurile de securitate şi de supraveghere în regiune, care au fost asemănate de critici cu condiţiile specifice legii marţiale, cu puncte de control ale poliţiei, centre de reeducare şi colectare de ADN în masă. 

Membrii unei comisii a ONU care analizează situaţia discriminării în China au anunţat că deţin informaţii credibile că un milion de etnici uiguri sunt ţinuţi în ceva ce seamănă cu un "lagăr de concentrare masiv învăluit în secret". 

"Scopuri ascunse" ale unor forţe antichineze se află în spatele calomnierii "nefondate" a măsurilor antiterorism ale ţării, a declarat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al MAE chinez, Lu Kang. 

"Orice zvonuri defăimătoare sunt inutile", a spus Lu, adăugând că situaţia din Xinjiang este stabilă, iar comunităţile din toate etniile se înţeleg armonios, în timp ce dezvoltarea economică se bucură de un bun avânt. 

"Populaţia din toate grupurile etnice din Xinjiang se bucură de situaţia prezentă care le permite să trăiască şi să muncească în pace şi fericire", a mai spus Lu Kang.

Citește și: Doi miniștri din administrația Trump s-au deplasat în zonele devastate de un incendiu din California

China nu a confirmat niciodată existenţa unor centre de detenţie în Xinjiang, dar modul în care îi tratează pe uiguri, precum şi relatări că autorităţile s-ar folosi de rudele lor din China pentru a-i reduce la tăcere pe membrii diasporei, au declanşat un val de indignare la nivel internaţional. 

China garantează oficial libertatea exercitării religiei, dar în ultimii ani oficiali îngrijoraţi privind posibilitatea radicalizării şi violenţei au întărit controalele în zonele puternic musulmane. 

Membrii ai altor comunităţi musulmane se tem că guvernul vrea să extindă măsurile din Xinjiang şi la alte zone, precum regiunea Ningxia şi provincia Gansu. 

Printre măsurile adoptate sunt interzicerea educaţiei religioase pentru tineri în moschei, interzicerea chemării la rugăciune prin difuzoare şi eradicarea elementelor arabe din moschei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.