Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China, pusă la colț în relația cu Europa - Lovitură dură dată de est-europeni în frunte cu România

ue china

Politica chineză în estul Europei a suferit o lovitură grea, notează Politico, relatând despre ultima întâlnire a formatului „17+1”, unde președintele Chinei, Xi Jinping, a fost umilit de mai multe țări, printre care și România, care nu și-au trimis reprezentanți la cel mai înalt nivel, așa cum este cutuma, potrivit digi24.ro.

Platforma „17+1” a fost creată de Beijing în 2012, cu scopul de a crea legături economice între China și 17 țări din centrul și estul Europei. Întâlnirea din acest an, care a avut loc marți, a arătat mai degrabă a „11+1”, scrie Politico, arătând că șase lideri de stat ai unor țări UE nu s-au prezentat la forum „pentru a-i prezenta omagii președintelui Xi Jinping”.

Acest lucru este o înfrângere usturătoare pentru președintele Chinei, care venise pregătit să propună dublarea importurilor de alimente din estul Europei pentru următorii cinci ani. Asta face parte din strategia de tip „Divide et impera” (Dezbină și stăpânește) a lui Xi, de a apela la sectorul agricol, unde economiile mai rurale și mai sărace din estul Europei se simt subminate de puternicele ferme din vestul Europei.

Pe lângă aceasta, președintele Chinei a promis să îmbunătățească procedurile vamale și a oferit perspectiva ca țările din estul Europei să primească vaccinuri chinezești împotriva coronavirusului.

După opt ani, România a ignorat invitaţia Chinei. Victor Ponta: 'Nimeni nu ne-a cerut să purtăm războaie comerciale absurde'

În schimb, statele est-europene sunt din ce în ce mai puțin convinse că Beijingul le va furniza avantajele economice pe care și le imaginau odată. Mai mult, scrie Politico, trebuie luate în calcul și relațiile de securitate, împreună cu legăturile cu noua administrație de la Washington, care vrea să construiască o largă contraofensivă diplomatică împotriva Chinei.

Potrivit Politico, toate cele șase țări care au umilit China la forumul de marți fac parte din valul 2004 de aderare la NATO: Bulgaria, România, Slovenia, Estonia, Letonia și Lituania nu și-au trimis președinții sau prim-miniștrii la ceea ce China se aștepta și fie un summit „Xi + 17 lideri de stat”.

În loc de șefi de stat, aceste țări au fost reprezentate de miniștri. Din partea României a participat ministrul Economiei.

„E un semnal pe care l-am dat ca țară evitând o participare de nivel înalt”, au explicat pentru Digi24.ro surse oficiale.

Cu doar o zi înainte de summit, diplomații chinezi făceau presiuni în capitalele europene să trimită „reprezentanți la un nivel mai înalt”, potrivit unui diplomat din cele șase țări, scrie Politico.

„Chinezii cred că nu-i tratăm cu respect”, a spus diplomatul, sub protecția anonimatului.

Atât de mari au fost eforturile de a convinge liderii de stat să se prezinte la summit, încât Beijingul nu a anunțat forumul până marți la ora 6 AM (ora locală), când a admis că șefi de stat și „reprezentanți la nivel înalt” din 17 țări vor lua parte la întrunire.

Fostul premier Victor Ponta crtică Guvernul Cîţu pentru că a ignorat invitaţia de a participa la întâlnirea dintre şefii de guvern din Europa de Est şi Sud-Est cu premierul Chinei. Toţi precedesorii lui Cîţu au participat la acest summit, începând cu 2013, afirmă Ponta. Fostul premier pledează pentru relaţii comerciale bune cu China, fără renunţarea la parteneriatul strategic cu SUA şi rolul în cadrul UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.